Betoni kohtaa bitit
Digitaalisuus muuttaa rakentamisen ja houkuttelee alalle entistä enemmän nuoria, startupeja ja sijoittajia, uskoo Vuoden rakennusalan diplomi-insinööri Jussi Aho.
Betonia, harjaterästä ja kakkosnelosia. Sitä rakentaminen on ollut perinteisesti.
– Rakennustyömailla tarvitaan edelleen naulapyssyjen pauketta, mutta myös tiedolla johtamista ja siihen soveltuvia appseja, toteaa rakennusliike Firan toimitusjohtaja Jussi Aho.
Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL valitsi Ahon vuoden 2017 rakennusalan diplomi-insinööriksi. Fira on ollut aktiivisesti tuomassa alalle uudenlaisia toimintatapoja.
– Digitaalisuus on tulossa alalle voimakkaasti. Sen suurin hyöty on, että rakentamiseen liittyvä tieto eheytyy. Nyt hajallaan oleva tieto saadaan palvelemaan sekä rakentamista että kiinteistön käyttöä.
Tiedon eheytyminen auttaa esimerkiksi isojen rakennusprojektien hallinnassa.
– Rakentamiseen osallistuvat voivat tuoda yhteiseen digitaaliseen sovellukseen heti alusta lähtien omat tietonsa ja ideansa. Kaikille on tällöin koko ajan selvää, missä mennään.
Alan houkuttelevuus kasvaa
Tehokas tiedonvälitys ja avoimuus auttavat esimerkiksi aikatauluissa pysymisessä – läpivirtauksen tehostamisessa ja turhan odottelun vähentämisessä. Fira on jo kehittänyt oman SiteDrive-sovelluksensa, jonka reaaliaikainen tilannekuva kertoo muun muassa työmaan aikataulun etenemisestä.
Digitaalisuuden avulla voidaan myös esimerkiksi osallistaa tulevia asukkaita ja ottaa heidät mukaan ideointityöhön. Rakennusalan on helppo tehdä yhteistyötä aivan uusienkin alojen ja ihmisten kanssa.
– Rakentamisesta tulee kaiken kaikkiaan houkutteleva ala. Se vetää puoleensa startup-yrityksiä ja sijoittajia. Rakentaminen alkaa varmasti kiinnostaa uudella tavalla myös nuoria.
Aho huomauttaa, että rakentamiselle lupaa hyvää myös maailmanlaajuinen kaupungistuminen. Kaupunkeihin arvioidaan muuttavan vuoteen 2050 mennessä kolme miljardia ihmistä lisää.
Digitaalisuuden suurin hyöty on, että rakentamiseen liittyvä tieto eheytyy.
Virtuaalitekniikka töihin
Rakennustyömaille tulevat myös esimerkiksi IoT (Internet of Things), virtuaalitodellisuus (VR) ja lisätty todellisuus (AR).
– IoT tulee tarkoittamaan esimerkiksi sitä, että työmailla käytetään entistä enemmän erilaisia antureita, jotka keräävät tietoa vaikkapa rakentamisen aikaisista olosuhteista, Aho kertoo.
Virtuaalitodellisuutta ja lisättyä todellisuutta voidaan hyödyntää niin suunnittelu- kuin rakentamisvaiheessa:
– VR- ja AR-ratkaisut auttavat hahmottamaan paremmin, miltä suunnitelmien ratkaisut todellisuudessa näyttävät ja miten ne toimivat.
– AR-lasit voivat puolestaan tehostaa työskentelyä, kun työntekijä näkee niiden avulla paitsi kohteen, myös siihen liittyviä ohjeita ja dataa. AR-lasit mahdollistavat myös työntekijän etäopastuksen.
Kohti talojen tulostamista?
Kun rakentamisesta kertyy yhä enemmän tarkkaa dataa, voidaan työvaiheita standardoida.
– Työmailla voidaan käyttää entistä enemmän elementtejä, jotka on tehty valmiiksi tehtaissa.
Voitaisiinko taloja siis tehdä jossakin vaiheessa esimerkiksi tulostamalla?
– En tunne itse kovin hyvin tulostuksen mahdollisuuksia, mutta uskon, että se soveltuu varmasti ainakin joihinkin talon osiin, Aho pohtii.
Hän asettelee sanansa hieman varovaisesti ja muistuttaa, että rakennusteollisuuden on edettävä uuden teknologian kanssa fiksusti.
– Kun rakennetaan taloja, joiden on kestettävä vuosikymmeniä, on käytettävä menetelmiä, jotka varmasti toimivat. Alalla siirrytään uuteen aikaan, mutta hallitusti.
Teksti: Matti Välimäki
kuva: Niko Jekkonen