6.2.2014

  Ydinvoima-alalla puutetta osaajista – LUT vastaa kysyntään

  Työ- ja elinkeinoministeriön osaamistyöryhmän raportin mukaan Suomen ydinvoima-alalle tarvitaan kaikkiaan 2 400 uutta yliopistokoulutettua osaajaa vuoteen 2025 mennessä. Tarve syntyy uusien ydinreaktorien rakentamisesta sekä nykyisten osaajien siirtymisestä eläkkeelle.

  Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) onkin päättänyt lisätä ydinvoima-alan koulutusta ja aloittaa syksyllä 2014 ydinvoimatekniikan pääaineen opetuksen myös englanniksi osana LUT:n kansainvälistä energiatekniikan maisteriohjelmaa. Tällä hetkellä LUT:n suomenkielisestä koulutusohjelmasta valmistuu kymmenkunta ydinvoimatekniikan osaajaa vuodessa. Englanninkieliseen maisteriohjelmaan otetaan lisäksi kymmenen opiskelijaa vuodessa. Kansainväliseen ohjelmaan voivat hakea myös suomalaiset hakijat.

  LUT panostaa ydinvoima-alaan myös uuden professorin kautta. Tekniikan tohtori Juhani Hyvärinen aloitti vuoden alusta LUT:n ydinvoimatekniikan mallinnuksen täyspäiväisenä professorina. Hän on työskennellyt yliopistossa osa-aikaisesti maaliskuusta 2013 alkaen. Ennen LUT:n professuuria Hyvärinen toimi Fennovoiman ydintekniikkajohtajana ja sitä ennen Säteilyturvakeskuksen palveluksessa.

  ”Ydinvoima-ala houkuttelee suomalaisiin yrityksiin ulkomaalaistakin työvoimaa, ja englanninkieliselle koulutukselle on kysyntää. LUT:ssa tehdään ydinvoimaloiden turvalliseen jäähdytykseen liittyvää huippututkimusta, ja sillä saralla meillä on paljon annettavaa kansainvälisellä kentällä”, Hyvärinen sanoo..

  Share: