7.2.2012

  Rakentavaa matkailua

  Lähtövalmiina. Rakennustekniikan osastolla opiskelevat Anne Hyvärinen (oik.) ja Assi Rautanen lähtevät ystävänpäivänä kohti Afrikkaa.

  Lähtövalmiina. Rakennustekniikan osastolla opiskelevat Anne Hyvärinen (oik.) ja Assi Rautanen lähtevät ystävänpäivänä kohti Afrikkaa.

  Seuraa matkaa osoitteessa : http://www.ayy-kehy.org/swaziland/blog.html

  Neljäntoista opiskelijan porukka lähtee kahdeksi viikoksi Afrikkaan tekemään käytännön kehitysyhteistyötä ja tutustumaan paikalliseen elämänmenoon.

  Helmikuun loppupuolella neljätoista aaltolaista huhkii rakennustöissä Afrikassa opintomatkallaan. Matkan järjestää Kehy eli Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan Kehitysyhteistyöjärjestö. Kehy on järjestö, joka tekee käytännön kehitysyhteistyötä: kerää varoja, lisää tietoisuutta kehitysmaista ja tarjoaa käytännön kokemusta jäsenilleen kehitysyhteistyöhankkeista.

  Käytännön kokemusta tuleekin roppakaupalla helmikuussa, kun yhdistys järjestää kahden viikon matkan Swazimaahan, Mosambikiin ja Etelä-Afrikkaan. Tärkein matkan kohde on Havumaan lapset ry:n uuden toimintakeskuksen rakennustöissä auttaminen. Toimintakeskus tukee köyhien ja erityisesti orpojen lasten mahdollisuuksia käydä koulua, terveydenhuoltoa ja yleisesti koko yhteisön elinoloja paikallisessa Pine Valleyn kylässä lähellä Swazimaan pääkaupunkia Mbabanea.

  ”Rakennustöiden pitäisi olla aluillaan, kun menemme paikalle. Voi olla, että teemme esimerkiksi perustuksia heidän rakennustapojensa mukaan tai maalaamme. Teemme sitä, mitä tarvitaan”, matkalle mukaan lähtevä Anne Hyvärinen kertoo.

  24-vuotias Anne opiskelee viidettä vuotta vesitekniikkaa Aalto-yliopistossa. Hän odottaa Swazimaan lisäksi Mosambikiin ja Etelä-Afrikkaan suuntautuvalta matkalta paljon. Yhtenä matkan tavoitteena on avartaa aaltolaisten maailmankuvaa konkreettisen avun viemisen lisäksi.

  ”Tämä ei ole pelkkä lomamatka. Opiskelen vesitekniikkaa ja kursseilla opittua voi hyvin soveltaa kehitysmaihin. Maailmanlaajuisesti suurimmat ongelmat kun ovat kehitysmaissa vedensaannissa”, Hyvärinen kertoo.

  Hyvärinen on opiskellut vesiasioita kurssilla, jossa on pyritty löytämään ratkaisuja eri kohteisiin. Vaikka kurssilla on ollut ihmisiä eri Afrikan maista kertomassa, miten heidän vesitekniikkansa toimii, on aivan erilaista päästä katsomaan itse, millaista vesihuolto voi oikeasti olla.

  ”Johannesburgissa käymme slummissa opastetulla kierroksella. Toivon, että voin kysellä vesi-
  asioista”, Hyvärinen sanoo.

  Lisäksi tekniikan, talouden ja taiteen opiskelijat tutustuvat afrikkalaiseen liike-elämään.

  Teksti: Päivi Piispa
  Kuva: Markus Kauppinen
  Kuvauspaikka: Kulttuurien museo.

  Share: