10.11.2013

  Moottoritohtori ja sädehoitoinsinööri

  Jussi Puranen, tohtori

  Juho Pennanen, DI

   

  Tekniikan tohtori Jussi Puranen vaihtoi akateemisen uran tuotekehitystyöhön sähkökoneita valmistavassa yrityksessä. Diplomi-insinööri Juho Pennanen koulutti aikansa sähköasentajia, kunnes huomasi, että haluaa tehdä itse.

  The Switchin Lappeenrannan tehtaalla kootaan sähkökoneita pääosin mittatilaustyönä. Tehtaalla valmistetaan tuulivoimageneraattoreiden prototyyppejä ja piensarjoja, mutta suurnopeusmoottoreiden osalta homma on jo ihan sarjavalmistusta.
  Lähes kaikkien Lappeenrannassa valmistettujen generaattorien sähkösuunnittelu on tekniikan tohtori Jussi Purasen käsialaa. Hän nauttii, kun saa kehitellä uutta tekniikkaa ja työskennellä maailman johtavien turbiinivalmistajien kanssa.

  Headhuntereille rukkaset


  Purasen titteli, R&D Manager, tarkoittaa sähkösuunnittelupuolen tuotekehityspäällikköä. Työhön kuuluu paitsi tuotekehitystä ja koneiden sähkösuunnittelua myös jonkin verran ulkomaanreissuja.

  – Meillä on tuotantoa ja isot markkinat Kiinassa, joten siellä tulee käytyä pari kolme kertaa vuodessa. Neuvon alihankkijoita uusien koneiden kokoamisessa, kertoo Puranen.
  Hän viihtyy työssään erinomaisesti.

  -Headhuntereille on helppo sanoa kiitos ei!

  ”Onneksi en hurahtanut tietotekniikkaan”

  Kun Puranen lukion jälkeen päätti lähteä opiskelemaan sähkötekniikkaa, tuntui Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) parhaalta vaihtoehdolta, koska se sijaitsi vain sadan kilometrin päässä Mikkelistä. Aika pian Puranen myös huomasi, että konkreettinen tekeminen, oikea sähkötekniikka, on hänen juttunsa.

  – Nokia-huumassa monet opiskelukaverit vaihtoivat tietotekniikkaan. Itse en siitä innostunut, vaan jatkoin sähkövoimatekniikalla, mikä näin jälkeenpäin ajatellen oli oikea valinta, sanoo Puranen.

  Väitöskirjaa hän ryhtyi tekemään, koska professori tarjosi jatko-opiskelupaikkaa eikä Lappeenrannan seudulla ollut silloin oman alan töitä saatavilla. Väitöstutkimuksessaan Puranen vertaili induktiomoottoreiden ja kestomagneettimoottoreiden ominaisuuksia.

  – Se, että paneuduin perinpohjaisesti teoriaan, auttaa nyt käytännön sovellusten tekemisessä, hän sanoo.

  Suurin osa Purasen työkavereista on LUT:n kasvatteja, samoin puoliso, joka on kemiantekniikan diplomi-insinööri. Perheeseen kuuluu kaksi alle kouluikäistä tytärtä. Heidät isä aikoo ensi talvena viedä laskettelurinteeseen.

  Uusi työ vei sairaalamaailmaan

  Sähköllä toimivien laitteiden purkaminen ja kokoaminen oli Juho Pennasen himohommaa jo pienenä. Nykyisin Pennanen huoltaa huomattavasti järeämpiä laitteita. Varian Medical Systemsin valmistamat sädehoitolaitteet painavat noin 7,5 tonnia, joten niitä ei kuljetella huoltoon, vaan huoltoryhmä menee niiden luo.
  Pennasen huoltotiimin asiakkaat ovat Suomessa ja Virossa, lähin esimies on Tanskassa ja yhtiön pääkonttori Kaliforniassa.

  Kun Pennanen reilu vuosi sitten aloitti huoltoinsinöörin työt Varian Medicalsissa, hänelle aukeni kokonaan uusi maailma, jossa yhteistyökumppaneita ovat sairaalafyysikot ja tavoitteena ihmishenkien pelastaminen.

  – Kyllä se lisää työn mielekkyyttä, kun tietää, että voi omalla osaamisellaan auttaa, sanoo Pennanen.

  Elektroniikan osaamisesta hyötyä

  Monimutkaisten lääketieteellisten laitteiden toimintaan Pennanen on perehtynyt koulutuksen ja kokemuksen kautta.

  – Elektroniikan opinnot ovat ehdoton edellytys, että tässä työssä yleensä pärjää, hän sanoo. Vaikka Pennanen on uudessa tehtävässään vasta alkutaipaleella, on hänet jo ylennetty huoltotiimin esimieheksi.

  LUT:sta valmistunut Pennanen suoritti syventävät opinnot teollisuuselektroniikassa, oli kesätöissä yliopiston sähkötekniikan osastolla ja jatkoi valmistumisensa jälkeen tutkimustehtävissä. Muutettuaan Kotkaan hän työskenteli viisi vuotta täydennyskoulutussuunnittelijana ja kouluttajana AEL:ssa. Lopulta oma tekemisen hinku kasvoi suuremmaksi kuin tarve opettaa sähköasentajia.
  Pennasen nykyisessä työssä yhdistyvät tekniikka, asiakaspalvelu ja kansainvälisyys.

  – Koulutustilaisuuksissa tapaan kollegoja eri puolilta maailmaa. Oma huoltotiimimme Suomessa on pieni ja tiivis. Englannin kieltä tarvitsen päivittäin ja työssä riittää haasteita, Pennanen luettelee.

  ”Keikoillekin ehtii vielä”

  Takana on mielenkiintoinen ja vauhdikas vuosi.

  – Kaikki liikenevä aika palaa uuden omakotitalon viimeistelyssä, kertoo Vantaalle rakentanut Pennanen.
  Tai ei ihan kaikki; Pennasen yhtye The Youngers voitti viime vuonna rautalankabändien Suomen mestaruuden ja keikkailee harvakseltaan.

  Teksti: Ulla Ylönen // Kuvat: Ari Nakari ja ja Teemu Granström .

  Share: