2.5.2017

    Tekniikan tähtiainesta – Mentori auttaa rakentamaan unelmien työuran

    Annimari, Tiia ja Jenny kertovat, miksi kannattaa hakea tekniikan alalle. Kuvassa myös Heidi Pääkkönen..
    Annimari (vas.), Tiia (kesk.) ja Jenny ovat ABB Talent -ohjelmassa. Heidi (oik.) koordinoi ohjelmaa.

    Annimari, Tiia ja Jenny ovat ABB Talent -ohjelman tähtiä. Heille on taattu varma kesätyöpaikka koko opiskeluajaksi. Mentorit auttavat talenteja löytämään heidän omat vahvuutensa sekä kehittämään puolia, jotka kaipaavat vielä vahvistusta.

    – Se oli helpottava tunne, ettei tarvinnutkaan vielä päättää, mikä minusta tulee isona. Sain viisi vuotta lisäaikaa miettiä, muistelee Tiia Tenhunen lukioaikaansa ja pääsyään Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon. Lopulta tuotantotaloudessa yhdistyi monta itselle tärkeää asiaa.

    Tenhunen on yksi kahdestakymmenestä opiskelijasta, jotka on valittu teknologiayritys ABB:n Talent-ohjelmaan. Mukana on teknisten alojen opiskelijoita ympäri Suomen. Jokaisella on oma mentori, jonka tehtävänä on auttaa opiskelijaa muun muassa ainevalinnoissa. Lopputuloksena on osaaminen, joka auttaa toteuttamaan ammatillisia unelmia.

    – Olemme käyneet lounailla, ja olen myös saanut henkistä tukea työelämään siirtymiseen, Tenhunen kuvailee.

    Mentoroinnin lisäksi talenteilla on tiedossa varma työpaikka.

    – ABB takaa jokaiselle koko opiskeluajaksi kesätyöpaikan sekä kandi- ja diplomityöpaikan, kertoo ABB:n Employer Branding Specialist Heidi Pääkkönen.

    Jotain uutta ja mullistavaa

    Tiia Tenhusen pääaine on siis tuotantotalous. Sivuaineiksi hän on valinnut ympäristötekniikan ja tietotekniikan. Valinnassa kiteytyy tekniikan alojen monipuolisuus: tuotantotalous yhdistää ympäristön huomioimisen sekä kauppatieteellisen puolen.

    – Minua kiinnostaa kestävä kehitys sekä tuotteiden ja prosessien kehittäminen. Ja sen myötä merkityksellisyys. Lisäksi halusin kansainvälisyyttä, Tenhunen perustelee valintojaan.

    Annimari Hartikainen opiskelee automaatiotekniikkaa Tampereen teknillisessä yliopistossa. Sivuaineena hänellä on ohjelmistotekniikka. Tämä tarkoittaa käytännössä koodausta.

    – Muistan, kun luin nuorempana Tiede-lehteä ja innostuin siitä. Aluksi hain lääkikseen, mutta päädyin lopulta automaatiotekniikkaan, koska se kuulosti tulevaisuuden alalta. Haluan tehdä asioita järkevämmin ja keksiä jotain ihan uutta, kuvailee Hartikainen motiiviaan opiskella tekniikan alalla.

    – Lisäksi tällä alalla on helppo vaihtaa täysin erilaisiin työtehtäviin hankkimatta uutta koulutusta sitä varten, hän jatkaa.

    Jenny Hissa opiskelee automaatio-  ja systeemitekniikkaa Aalto-yliopistossa. Sivuaineena hänellä on tietotekniikka.

    – Alalla on vielä tosi paljon sellaista, mitä ei ole keksitty ja kehitetty. Ei siis tarvitse vain kehittää jotain vanhaa, vaan jotain uutta ja mullistavaa!

    Alan monipuolisuus yllättää aina

    Tekniset alat kiinnostavat useammin poikia kuin tyttöjä. Jenny Hissa ajattelee, että jaottelu syntyy jo kauan ennen opiskelupaikan hakemista.

    – Minusta tuntuu, että suht nuorena pitää tehdä valintoja, tykkääkö esimerkiksi matematiikasta. Tosi monella on sellainen asenne, etten osaa tai pysty noin matemaattiseen ajatteluun, hän pohtii.

    Kukaan talenteista ei kuitenkaan ole kokenut, että opiskelun tai työn aikana olisi eroteltu osaamista sukupuolten mukaan.

    – Ei ole olemassa mitään järkevää syytä siihen, että naisilla olisi huonommat lähtökohdat. Itsekin haluan tehdä töitä sen eteen, ettei sukupuolella ole väliä, Annimari Hartikainen sanoo.

    – Ja ainakin ABB:llä naisia kohdellaan kuin prinsessoja! Kaikki kannustavat ja ottavat mukaan, kuvailee Talent-ohjelmaa koordinoiva Heidi Pääkkönen kokemuksiaan. Hän pitää tärkeänä, että alalla olevat naiset tukevat toisiaan.

    Yksi syy tekniikan miesvaltaisuudelle voi olla tiedon puute.

    – Kun lukiolaisille kertoo, mitä kaikkea tekniikan alalla voi tehdä, ovat he tosi yllättyneitä. Itsekin halusin oikikseen tai lääkikseen. Tekniikka oli silloin viimeinen vaihtoehto. Kahden viikon opiskelun jälkeen en kuitenkaan olisi enää vaihtanut mihinkään, Pääkkönen muistelee.

    “Tekniikassa jää eniten ovia auki”

    Harva tietää valintoja tehdessään tarkasti, mitä opiskeluala sisältää. Jos matematiikka ei lukiossa kiinnosta, jäävät tekniset alat usein kokonaan pois vaihtoehdoista.

    Annimari Hartikainen uskoo, että yksi syy varovaisuuteen voi olla se, ettei koulutus valmista suoraan tiettyyn ammattiin.

    – Jos valmistuu diplomi-insinööriksi, on edessä kuitenkin ihan mahdottomasti mahdollisuuksia. Eikä tarvitse edes sitoutua yhteen tiettyyn alaan tai työtehtäviin, vaan voi tehdä uransa aikana laaja-alaisesti erilaisia töitä saman koulutuksen pohjalta.

    Myös Tiia Tenhunen ymmärtää alavalintaa pohtivien tuskan. Hänelle ei ollut vielä lukiossa ollenkaan selvää, mikä kiinnostaa. Monelle muulle oli.

    – Ajattelin, onko minussa jotain vikaa. Aloin tutkia asioita ja koin, että jos opiskelen diplomi-insinööriksi, jää eniten ovia auki.

    ABB Talent

    • Teknisten alojen opiskelijoille suunnattu harjoitteluohjelma
    • Jokaisella oma mentori, joka auttaa ainevalinnoissa ja opastaa uralla eteenpäin
    • Talenteille taataan kesätyöpaikka jokaiselle kesälle valmistumiseen saakka
    • Talenteille tarjotaan myös mahdollisuus kandi- ja diplomityöhön
    • Opiskelijat valitaan ohjelmaan hakemusten, haastatteluiden ja soveltuvuusarviointien perusteella
    • Lisätietoa ohjelmasta: www.abb.fi/uralle

    Teksti: Anne-Mari Rajala, kuva: Cristian Hallivuori.


    ABB

    ABB on johtava teknologian edelläkävijä, jonka tarjonta kattaa niin sähköistystuotteet, robotit ja liikkeenohjauksen kuin teollisuusautomaation ja sähköverkkoratkaisut.

    Yritys toimii yli 100 maassa ja työllistää noin 132 000 henkilöä, joista Suomessa noin 5 100. ABB rekrytoi jatkuvasti uusia ja innovatiivisia osaajia ja tarjoaa haastavia tehtäviä myös opiskelijoille.

    Lisätietoa avoimista työpaikoistamme löydät osoitteesta: www.abb.fi/uralle

    ABB Facebookissa
    ABB LinkedInissä
    ABB Twitterissä
    ABB YouTubessa
    ABB Instagramissa

    Artikkeli on tehty yhteistyössä ABB:n kanssa.

    Share: