17.1.2015

  Tutkimuksella parempaa terästä

  Oulun yliopiston materiaalitutkijat ovat selvittäneet, kuinka ruostumatonta terästä voidaan tehdä entistä halvemmalla ja ilman nikkeliä. Tutkijat ovat myös kehittäneet uusia reseptejä seoksiin, joista syntyy ultralujia ja aiempaa kevyempiä teräksiä. Testaukset on tehty tiiviissä yhteistyössä teollisuuden kanssa.

  Ruostumattomassa teräksessä on yleensä kahdeksan prosenttia nikkeliä. Raaka-aineen hinnasta nikkelin osuus on kuitenkin yli puolet.

  – Olemme yhdessä Outokummun kanssa selvittäneet, että ruostumatonta terästä on mahdollista valmistaa myös ilman nikkeliä. Sitä ei teräksen korroosio-ominaisuuksien vuoksi useinkaan tarvita, Porter kertoo.

  Kun nikkeli jätetään teräksen valmistuksessa pois, ominaisuudet muuttuvat. Yhdessä Outokummun Tornion tehtaan ja Aalto-yliopiston kanssa Oulun yliopiston tutkijat saivat aikaan seoksen ja valmistusprosessin, joilla pystytään tekemään sopivan sitkeää terästä myös ilman nikkeliä.

  Nikkelitön teräs on edullisempaa perinteiseen verrattuna, ja sen hinta on vakaampi. Nikkelin maailmanmarkkinahinta saattaa sen sijaan nopeastikin joko tuplaantua tai puolittua, mikä vaikeuttaa investointiprojektien kustannuslaskentaa.

  Ruostumatonta terästä käytetään hyvin laajasti esimerkiksi kodin koneissa, astioissa, verhousmateriaalina, hisseissä, kadun kalusteissa, autoissa ja muissa kulkuneuvoissa, prosessiteollisuuden paineastioissa, öljy- ja kaasuputkissa, sairaalalaitteissa ja vesilaitoksissa..

  Share: