12.5.2014

  VTT vie ekokampuksen Kiinaan

  VTT aloittaa hankkeen, jonka tavoitteena on suomalaisen rakennetun ympäristön energiatehokkuusosaamisen vienti Kiinaan. VTT on luonut Kiinaan kahdeksan yliopiston verkoston, jolle ryhdytään tarjoamaan Otaniemen ekokampuksella kehitettyjä toimintamalleja. Projektin pääkumppanina on Shanghaissa sijaitseva Tongjin yliopisto.

  ”Me näemme yliopistot portteina niitä ympäröivän alueen bisnekseen. Tongjin yliopisto on yksi ekokampus-ajattelun edelläkävijöistä Kiinassa”, VTT:n erikoistutkija Janne Peltonen sanoo.

  Kesäkuussa 2012 käynnistetyssä Otaniemen ekokampushankkeessa on kartoitettu kahdeksan pilottikohdetta, joiden energiansäästön potentiaali on keskimäärin 15 prosenttia. Osa säästöstä saavutetaan ilman kustannuksia, pelkästään säätämällä olemassa olevia järjestelmiä, kuten ilmastointikoneen aikaohjausta. Loput saadaan investoinneilla, joiden takaisinmaksuaika on lyhyt ja tuotto korkea.

  Otaniemen ekokampukselle on myös asennettu 10 000 datapistettä, joiden tuottamien tietomassojen päälle kehitetään uudentyyppisiä kiinteistön etähallintapalveluja.
  Peltonen uskoo Otaniemessä ja muissa vastaavissa hankkeissa kertyneen kokemuksen perusteella, että julkisen sektorin rakennusten taloudellisesti hyödynnettävissä oleva energiansäästön potentiaali on Suomessa keskimäärin 15-20 prosenttia. Kiinassa potentiaali on todennäköisesti vielä korkeampi.

  ”Rakennuskanta uusiutuu länsimaissa vain 1-1,5 prosentin vuosittaista vauhtia. Uudisrakentamisen vaikutus on siksi marginaalinen, kun ilmastonmuutosta halutaan torjua. Potentiaali on vanhoissa rakennuksissa. Sinne meidän pitää tähdätä.”
  .

  Share: