10.11.2013

    Kontakteja solmimassa Kiinassa

    Jyrki Poikkimäki

    Lähettäjä: Jyrki Poikkimäki
    Työskentelee:
    Chief of Shanghai Representative Office at VTT/VTT:n Kiinan edustuston päällikkö
    Valmistunut:
    koneenrakennusinsinööriksi 1992 ja kauppatieteen maisteriksi 2006 Vaasassa

    Miten päädyit Kiinaan?

    Muutama vuosi sitten pohdiskelin uraani ja tuumin, että minulta puuttui kansainvälinen kokemus. Olen työskennellyt VTT:llä 10 vuotta ja keskittynyt asiakkuuksien hoitoon ja myyntityöhön. VTT:llä on vuodesta 2008 saakka ollut Shanghaissa edustusto, jonka toimintaa haluttiin kehittää. Tartuin tilaisuuteen, kun kolme vuotta sitten avautui mahdollisuus lähteä Kiinaan. Suomessa oli pantu merkille, että koneenrakennusasiakkaat alkavat avata tutkimus- ja kehityskeskuksia Kiinassa, ja minua pyydettiin mukaan tiimiin miettimään, miten voisimme palvella näitä yrityksiä.

    Mitä teet Shanghaissa?

    Seuraan kiinalaisen teknologian kehitystä VTT:n näkökulmasta ja etsin ratkaisuja, jotka auttavat suomalaisyrityksiä pääsemään Kiinan markkinoille. Lisäksi toimin erilaisissa hankkeissa projektipäällikkönä. Toimin VTT:n Kiinan edustuston päällikkönä ja kuulun Shanghain pääkonsulaatin Team Finland -tiimiin. Toimistomme sijaitsee FinChi -talossa Zhangjiang Hi-Tech Parkissa, jossa toimivat muun muassa Finpro ja Tekes. Parasta työssäni on itsenäisyys ja vapaus. Pääsen katsomaan asioita riittävän laajasta perspektiivistä.

    Työskentelen Kiinassa noin kaksi kolmasosaa työajastani. En siis ole Kiinassa komennuksella, vaan teen tänne 4–6 viikon työmatkoja. Jaksoon sisältyy tavallisesti noin viikon Kiinan sisäinen työmatka. Päivän tai pari viikossa vietän Suzhoussa, jonne 120 kilometrin matka Shanghaista taittuu luotijunalla mukavasti puolessa tunnissa. Olemme vuosi sitten avanneet Nano Innovation Centerin Kiinan suurimpiin kuuluvaan Suzhoun teollisuuspuistoon. Keskuksen tavoitteena on kehittää nanoteknologian yhteistyötä Suomen ja Kiinan välillä. Suomessa yhteisprojektien rahoituksesta vastaa Tekes ja Kiinassa Ministery of Science and Technology (MOST).

    Mahtuuko aikatauluusi Kiinassa muutakin kuin töitä?

    Asun aina samassa huoneistohotellissa, joten hotellin henkilökunta on tullut tutuksi ja eläminen mutkattomaksi. Kiinan-jaksojeni aikataulu on tiivis, ja lähes joka päivä tapaan asiakkaita tai yhteistyökumppaneita. Vapaa-aikana virkistyn kuntosalilla ja lueskellen elämäkertoja ja muistelmia. Kerran – pari kuukaudessa viikonloppuisin käyn pelaamassa golfia kavereiden kanssa. Sopivassa välissä yritän myös edistää jatko-opintojani.

    Mikä Kiinassa kiehtoo?

    Talouden kehitys ja liiketoiminnan dynaamisuus. VTT:n näkökulmasta erityisen kiinnostavaa on merkittävä satsaus tutkimus- ja kehitystoimintaan. Kiinassa ihmisillä on nälkä menestyä ja mennä eteenpäin. Toisaalta Kiina on keskusjohtoinen valta, joten tietyt asiat ovat hyvin byrokraattisia.

    Liiketoimintaympäristön tuntemus on tärkeää. Kiinassa työn tempo on nopeampi kuin Suomessa ja tapaamiset sovitaan nopeammalla aikataululla. Kiinalaiset tekevät liiketoimintaa vain tuttujen kesken. Yhteistyön rakentaminen on hidasta; tarvitaan useampi tapaaminen ja illallinen, ennen kuin konkreettinen yhteistyö on mahdollista.

    Kenestä haluaisit lukea tällä palstalla? Vinkkaa toimitusta: maria.huusko@t-media.fi

    Teksti: Pia Salo // Kuva: Jyrki Poikkimäki.

    Share: