12.5.2014

  Idässä siintävät haasteet, kova vauhti ja korkeakulttuuri

  Lähettäjä: Henri Riihimäki
  Työskentelee: Inlook Color SP:n Venäjän maajohtajana
  Valmistunut: tuotantotalouden diplomi-insinööriksi Lappeenrannasta 2010, pääaineena Venäjän siirtymätalouksien liiketoiminta

  Miten päädyit Venäjälle?

  Tein Suomessa Venäjään liittyvän diplomityön. Lähdin opiskelujen loppusuoralla vaihto-oppilaaksi, päätavoitteenani oli kielen opiskelu ja työnhaku. Onnistuin saamaan paikan Pietarista: Olin Tikkurilassa projektihommissa kaksi vuotta. Opiskelin samalla venäjää kaksi kertaa viikossa yksityisopettajan johdolla. Nykyiseen työhöni Pietariin päädyin, kun suomalainen headhunter etsi Venäjän liiketoiminnan maajohtajaa helsinkiläiseen perheyritykseen.

  Minkälainen firma Inlook Color SP on?

  Maalaamme vuodessa miljoona neliömetriä asiakkaiden alumiiniprofiileja, joista he rakentavat pilvenpiirtäjiä. Meillä on taito maalata pitkäikäisiä ja säänkestäviä osia sen mukaan minne rakennus tulee, vaikkapa Japanin pohjoispuolelle Sahaliniin. Sotshin olympialaiset työllistivät meitä paljon, samoin tulevat jalkapallon MM-kisat. Tehtaallamme on 30 työntekijää, olen ainut suomalainen. Liikevaihtomme on 2,5 miljoona euroa vuodessa.

  Minkälaista työnteko on Venäjällä?

  Venäjällä tehtaan johtaminen on haastavaa hommaa. Venäläinen asiakas on hyvin vaativa. Hän tilaa tuotteen tänään, ja sen olisi pitänyt olla valmis jo eilen. Organisaation pitää olla valmis ja tehokas. Pääasiakkaamme on saksalainen. He vaativat korkeaa laatua ja tekevät joka vuosi neljä yllätystarkastusta tehtaalle. Tehtaan pitää olla joka päivä siisti. Saksalaiset vaativat, mutta myös luottavat suomalaisiin. Suomalaisten yhtiöiden maine on hyvä: rehellinen ja laadukas, toimitetaan sitä mitä luvataan..

  Mitä teet töissä päivän mittaan?

  Teen tarjoukset asiakkaille. Katson, että tuotannossa kaikki toimii. Tarkistan laboratorion ja kirjanpitäjältä, että laskut ja dokumentit ovat kunnossa. Soitan asiakkaille ja varmistan, että palvelu pelaa ja kaikki on ok. Suunnittelen investoinnit ja korjaustyöt. Vastaan myös henkilöstön palkkaamisesta. Tutkin, että noudatamme ympäristölainsäädäntöjä ja logistiikkamme toimii. Jos on tullut virheitä ja reklamaatioita, menen itse paikan päälle tarkistamaan asian. Laatua käsitellään meillä ylimmällä mahdollisella tasolla.

  Mahtuuko aikatauluusi muutakin kuin töitä?

  Mahtuu. Käyn kuntosalilla – se on tärkeä osa, että jaksaa keskittyä. Opiskelen kieliä: venäjää ja espanjaa. Rakastan ja harrastan myös sveitsiläisiä kelloja.

  Mikä Venäjässä kiehtoo?

  Maan suuret mahdollisuudet; nuorella iällä voi saavuttaa paljon enemmän kuin Suomessa ikinä. Pietari on iso kaupunki, joka sykkii ympäri vuorokauden. Venäjällä on mielenkiintoinen ravintola- ja korkeakulttuuri. Myös yhteiskunta elää: terävin kärki liikkuu ja kehittyy erittäin nopeasti.

  Miten kulttuuri eroaa Suomesta?

  Yrityselämässä on hyvin kova kilpailu, ja johtajan sana on laki. Venäläinen ihminen on lämmin ja auttavainen, kun häneen tutustuu paremmin. Venäjällä on näyttämiskulttuuri: pitää olla kallis kello, auto ja edustava puoliso. Ulospäin näytetään koko ajan parasta puolta. Kulttuuri on maskuliininen, mutta myös menestyneitä liikenaisia löytyy. Naisia huomioidaan todella hyvin esimerkiksi pienin lahjoin. Suomalaista ja venäläistä yhdistää jääkiekko.

  Onko Krimin kriisi vaikuttanut arkeen Venäjällä?

  Krimin kriisi ei ainakaan toistaiseksi näy Pietarissa arjessa. Ruplan kurssi on laskenut, mutta se oli laskusuunnassa jo ennen kriisiä. Uskon, että Venäjän talous kääntyy nousu-uralle parin vuoden sisällä.
  Teksti: Marju Hulttinen // Kuva: Teemu Granström.

  Share: