3.2.2018

  Insinöörimme maailmalla – Pietari rakastaa Suomea

  Sampo Vehviläinen - insinöörimme maailmalla

  Insinöörimme maailmalla on Venäjällä työskentelevä Sampo Vehviläinen. Hän toisi Suomeen kattilallisen borssikeittoa ja khinkaleita.

  kuka on sampo vehvilainen

  Millainen on Pietari?

  Pietari on vilkas ja kiireinen yli 5 miljoonan asukkaan kaupunki. Se on Venäjän kulttuuripääkaupunki ja pääkatu Nevskij prospekt on todella mahtava arkkitehtuurisesti upeine rakennuksineen. Kaupunkia voi myös kuvata kulinaristin paratiisiksi. Eikä pidä unohtaa urheilua ja SKA:n huikeita jääkiekko-otteluita maailman toiseksi kovimmassa jääkiekkoliigassa, KHL:ssa.

  Millaista on työskennellä Venäjällä?

  Pietarilaiset ovat Suomi-faneja ja suomalaista ammattitaitoa arvostetaan korkeasti. Vaikka venäläisten kumppaneiden keskuudessa saattaa olla paljonkin ongelmia ja hierarkkisia tasoja, suhtaudutaan meihin eri tavalla.

  Työskentelyolosuhteet ovat Pietarin Suomitalossa erinomaiset, tosin asiakkaiden luona vieraillessa huomaa toimitilojen tason suuren heittelyn. Työntekijät ovat ahkeria, mutta paikallisilla on sattuva, neuvostoaikainen sanonta tähän aiheeseen liittyen: ”Доверяй, но проверяй” – Luota, mutta tarkasta. Työtehtävien valmistumista ajoissa pitää kontrolloida.

  Venäläiset ovat hyviä neuvottelemaan ja vastaukset kysymyksiin on parempi olla valmiina heti. He yrittävät saada neuvotteluista maksimihyödyn itselleen ja vastapuolen on oltava varovainen, ettei lupaa tekevänsä ylimääräisiä asioita. Solmittuja suhteita ja kumppanuuksia arvostetaan ja työvieraista pidetään hyvää huolta.

  Pidän venäläisestä yhteisöllisyydestä, yrittäjyydestä ja vieraanvaraisuudesta.

  Millaisia oivalluksia olet saanut työhön liittyen?

  Monet venäläiset rakastavat Suomea ja haluavat päästä Saimaalle puhdistamaan keuhkonsa suurkaupungin pölystä. Useat käyvät ruokaostoksilla Lappeenrannan marketeissa melkein viikoittain. Monet haluavat muuttaa yritystoimintansa varmempaan yritysympäristöön ja nämä yritykset tuovat mukanaan Suomelle kovasti kaivattuja työpaikkoja ja vientituloja.

  Miten käytät vapaa-aikasi?

  Pelaan Pietarin ja Venäjän liigoissa salibandya, käyn paljon ravintoloissa, nautin kaupungin kulttuurielämyksistä ja matkustelen paljon. Suurkaupungin pölystä ja hälinästä on ”pakko” päästä ajoittain rauhallisempiin paikkoihin.

  Millaisia vääriä ennakkoluuloja liikkuu Venäjällä asumista kohtaan?

  Pietari eroaa paljon muista Venäjän kaupungeista. Monet suomalaiset tuntevat kaupunkia ja Allegro lähentää Suomea ja Pietaria. Usein törmää ennakkoluuloon, että täällä on pelkkää kurjuutta ja köyhyyttä. Tuloerot ovat toki valtavat.

  Pietari on arvokas kulttuurikaupunki, jonka keskusta pärjää hyvin vertailuissa Euroopan suurkaupunkeihin. Venäjällä on paljon innovatiivisia yrityksiä, jotka katsovat kohti Eurooppaa ja tarjoavat mahdollisuuksia suomalaisyrityksille sekä luksusta matkailijalle.

  Mikä on hauskin sattuma, joka on tapahtunut työssäsi siellä?

  Pietarin varakuvernööri Sergei Movchan vieraili Pietarin Innovaatiofoorumin ständillämme ja alkoi spontaanisti kertoa runsaslukuisille median edustajille sitä, kuinka loistava paikka Lappeenranta on matkailijoille sekä sitä, kuinka edelläkävijöitä meillä ollaan ympäristöteknologioissa. Selkeästi toimistomme työ Pietarissa on tuottanut tulosta kaupungin elinkeinoelämän markkinoinnissa.

  Miten usein käyt Suomessa?

  Käyn Suomessa kerran tai kaksi kuukaudessa. Minulla on usein työtapaamisia Lappeenrannassa, mutta tapaan samalla reissulla myös sukulaisia ja ystäviä sekä menen vanhempieni luokse Parikkalan mökille saunomaan.

  Mitä toisit mukanasi Suomeen?

  Pidän venäläisestä yhteisöllisyydestä, yrittäjyydestä ja vieraanvaraisuudesta. Niiden lisäksi voisin tuoda kattilallisen borssikeittoa ja khinkaleita eli mausteisia georgialaisia taikinanyyttejä.

  Share: