7.11.2011

  Terveisiä Siperiasta

  Lähettäjä: Jani Laamanen
  Opiskelee: Puunjalostustekniikkaa Aalto-yliopistossa, tietotekniikkaa Tomskin teknillisessä yliopistossa.
  Asuinpaikka: Tomsk, Venäjä

  Miksi päätit lähteä Venäjälle opiskelemaan?

  Pienestä pitäen minua on kiehtonut Venäjä. Opiskeltuani kieltä kaksi vuotta TKK:lla tulin siihen tulokseen, että tarvitsen tehokkaan intensiivikurssin, mikä tarkoitti vaihtovuotta Venäjällä. Opiskelen puunjalostustekniikkaa ja Venäjä on raaka-aineiden ja markkinoiden puolesta alan tulevaisuuden kasvualueita. Siksi kesätöiden jälkeen elokuun puolessa välissä matkustinkin Moskovan kautta tänne Tomskiin.

  Miten opintosi sujuvat Venäjällä?

  Tällä hetkellä opiskelen vielä pääasiassa englannin kielellä. Opinnot ovat todella käytännönläheisiä ja lähes puolella kursseistani olen yksityisopetuksessa. Yliopisto järjestää kurssit opintosopimuksen mukaan, vaikka vaihto-opiskelijoita ei olisi ryhmään useampia kuin yksi. Kevätlukukaudella tarkoitukseni on siirtyä Venäjänkielisille kursseille ja opiskella venäjän historiaa, kulttuuria ja kaupallisia aineita yhdessä venäläisten opiskelijoiden kanssa.

  Miten olet viihtynyt Venäjällä?

  Suurin viihtyvyyteen vaikuttava tekijä on venäläinen vieraanvaraisuus ja kulttuuri. Apua saa aina, kun vain pyytää ja kylään olet aina tervetullut. Olen todella onnellinen, että valitsin vuodenpituisen vaihdon, sillä ainakaan vielä ei ole todellakaan tullut koti-ikävä!

  Mihin on ollut vaikeinta sopeutua?

  Ruoka: raaka-aineiden laatu on pääosin kaupoissa heikkoa. Kun haluan tehdä hyvää ruokaa tai syödä hedelmiä, on aina käytävä suurimmissa ruokakaupoissa. Myös kulkutiet ovat olleet erittäin hankalia; olen meinannut taittaa nilkkani jo useampaan otteeseen kävelyteillä oleviin kuoppiin ja monttuihin, Suomessa kun ei kuopista tarvitse huolehtia.

  Mikä on ollut hauskinta vaihto-opiskelussa?

  Uusi ympäristö ja erilaisuus ovat sekä nautinto että välillä hermoja koitteleva asia Venäjällä. Uudet ystävät ja kielen käytännönharjoittelu tuovat myös todella paljon iloa elämään! Ennen tänne tuloa en juuri saanut sanoja saati lauseita muodostettua. Täällä on ollut mukava huomata kielitaidon kehittyminen jo nyt syksyn aikana.

  Onko mikään yllättänyt?

  Vaikka luulin tietäväni miten suuri maa Venäjä on, sen koko yllätti ja yllättää minua yhä. Täällä olemme todella kaukana Euroopasta, minkä lisäksi matka naapurikaupunkiinkin on 10 tuntia junalla. Ilokseni olen löytänyt useita suomalaisia tuotteita myös tältä puolelta Uralia..

  Share: