7.2.2012

  Isi tekee nyt diplomityötä

  Nuutti, Lilja ja Teppo Parsama

  Laura, Nuutti ja Lilja ParsamaSuurin osa korkeakouluopiskelijoista ei edes harkitse lastenhankintaa ennen valmistumista ja varmaa työpaikkaa. Laura ja Teppo tekivät toisin.

  Lue opiskelijaperheen linkkivinkit jutun lopusta!

  NuuttiLaura ja Teppo Parsaman esikoinen – syntyi, kun molemmat vanhemmat olivat vielä opiskelijoiden kirjoissa. Tuolloin 28-vuotias Teppo aloitti juuri energiatekniikan diplomityötään Lappeenrannan teknilliseen yliopistossa ja 26-vuotias Laura opiskeli kansainvälistä politiikkaa ja germaanista filologiaa Tampereen yliopistossa. Yhteinen koti oli Tampereella, jossa Teppo teki diplomityötään YIT:lle.

  "Opiskellessa ehti vielä jumppaankin!"Teppo sai helposti tehtyä diplomityönsä loppuun ja siirryttyä työelämään. Niin teki kaksi vuotta sitten myös Laura – tosin opinnot Tampereella ovat vielä kesken.

  ”Opinnot ovat kyllä kesken sen takia, että menin töihin – ei lastensaannin takia”, Laura sanoo.

  Lasten saaminen nuorena oli Lauralle ja Tepolle tietoinen päätös. Pari oli mennyt naimisiin vuotta aikaisemmin ja Lauralla oli ollut vauvakuume jo vuosia.

  Vaikka Nuutti oli todella toivottu lapsi, raskautta piiloteltiin aluksi. Laura kaatoi opiskelijabileissä siideripulloon limsaa ja tilaili alkoholittomia drinkkejä. Lähipiirissä ei ollut Tepon siskon lisäksi muita, jotka olisivat kokeneet jo raskauden.

  ”Ehkä ensin asia piti käsitellä itse, että mitä on tapahtumassa. Kun asiasta kerrottiin, aluksi onnittelutkin tuntuivat hassuilta”, Laura sanoo.

  Lauran kaverit suhtautuivat aluksi lapsensaantiin hieman varoen.Lapsiperheen äiti tipahti opiskelijariennoista, kun elämä käpertyi kotiin vauvan rytmin ympärille. Moni ei uskaltanut olla yhteydessä lapsen ollessa pieni. Asia saattoi johtua siitä, että opiskelijaperhe, jossa on lapsia, on Suomessa poikkeus. Lastenhankinta on siirtynyt jatkuvasti yhä myöhempään elämänvaiheeseen, kuten muissakin Euroopan maissa. Ensimmäinen lapsi saadaan nykyään lähempänä kolmeakymmentä ikävuotta tai jopa sitä myöhemmin.

  Väestöliiton tutkimusten mukaan moni pitää juuri opintojen keskeneräisyyttä tärkeänä syynä lykätä vanhemmuutta. Myös puolison keskeneräiset opinnot hidastavat lastenhankintaa. Varsinkin nuoremmat naiset, mutta myös lähes viidesosa miehistä, haluaa ensin edetä ammatissa ja uralla. Myös elämäntyyliin liittyvät asiat – halu elää vielä nuorena ja välttää sitoutumista, nousevat monilla epäröinnin syyksi.

  Nuutti, Lilja ja Teppo ParsamaKun Lauraa ja Teppoa kuuntelee, painavat syyt lykätä lapsenhankintaa alkavat kuulostaa tekosyiltä. Nyt työssäkäyvinä vanhempina he muistelevat opiskeluaikaa jaksona, jolloin asiat olivat helpommin. Opiskelu kun joustaa paremmin lapsiperheen tarpeiden mukaan kuin työ.

  ”Silloin ehti urheillakin. Jumppaan pääsi opiskelijahintaan, oli ilmainen lapsiparkki ja aikaa käydä, kun oli lasten kanssa vielä kotona”, Laura huokaa.

  Kun esikoispoika Nuutti oli reilun vuoden ikäinen, hän sai pikkusiskon, Liljan. Nyt 5- ja 6-vuotiaat lapset touhuilevat ympärillä ja esittelevät lelujaan, kun äiti ja isä pohtivat taaksepäin opiskeluaikaansa.

  ”Kyllähän pienten lasten hoitaminen on paljon helpompaa opiskeluaikana. Nyt työssäkäynti on helpompaa, kun lapset ovat jo isompia ja omatoimisia. Hoitajien saaminen on helpompaa ja päiväkodin aloittamiseen liittyvät sairastelukierteet on podettu”, Teppo kertoo.

  ”Kun menin työharjoitteluun nykyiseen työpaikkaani Vantaan kaupungille, sain positiivista palautetta siitä, että minulla oli lapsia – toisin kuin ehkä oletin. Lastensaaminen tuo työhönkin perspektiiviä”, Laura toteaa.

  ”Aina on vähän huono hetki tehdä lapset. Ei kannata odottaa – kun lapset lähtevät kotoa, me olemme vielä virkeässä iässä ja ehdimme tehdä vaikka mitä”, Teppo sanoo.

  ”Sitä paitsi naisen uran kannalta on parempi saada lapset jo opiskeluaikana. Jos lapset saadaan vasta valmistumisen jälkeen, CV:hen jää iso aukko, kun lasten hoitamiseen kuluu monta työvuotta”, Teppo jatkaa.

  Ihan pelkkää aurinkoa ei opiskelevan lapsiperheen arki ole ollut. Rankin aika oli, kun Laura palasi opiskelemaan Liljan ollessa puolitoistavuotias. Perhe asui Vantaalla, jonne he olivat muuttaneet Tepon työn perässä. Laura lähti maanantaiaamuna Tampereelle opiskelemaan ja palasi keskiviikkona. Vuoronvaihto tehtiin nopeasti, kun samana iltana Teppo lähti kohti toisella paikkakunnalla olevaa työmaataan. Yhteen perhe pääsi viikonloppuisin.

  Rahat olivat myös tiukoilla kahden opiskelijan taloudessa. Uusia talvihaalareita ei ostettu joka talveksi ja juustolaaduista valittiin halvin.

  ”Kyllä me kituutettiin ihan huolella, mutta ei Suomessa kukaan nälkään kuole”, Teppo naurahtaa.

  Teksti: Päivi Piispa
  Kuvat: Teemu Granström

  Linkkivinkkejä opiskelijavanhemmille tai lasten hankkimista harkitseville:

  http://www.sttk.fi/File/154b7476-c890-4ed3-86b2-c0aa8516922b/lapsellisten%20opas.pdf

  http://www.vaestoliitto.fi/vanhemmuus/

  http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tietokulma/

  Usein kysyttyä lapsiperheen tuista: http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/310811124632HL?OpenDocument

   .

  Share: