3.11.2011

  Java-osaaja saa paikan

  Projektipäälliköksi haetaan kokenutta ja kielitaitoista tiimipelaajaa, joka ei pelkää suuriakaan haasteita. Ohjelmointityöhön riittää vähempikin kokemus, kunhan joku yleisimmistä ohjelmointikielistä ja jokin niitä tukevista taidoista ovat hallussa.

  Perusohjelmointikielet Java, C++  ja PHP ovat it-alan työpaikkailmoitusten perusteella edelleen kovassa kurssissa. Niiden ympärille muodostettu sopiva yhdistelmä osaamista ja hyvä englannin kielen taito tyrkkäävät vastavalmistuneen tai opintojensa loppusuoralla olevan tietojärjestelmäosaajan uraputkeen.

  – Ohjelmointitaitoisella osaajalla on ainakin eniten valinnanvaraa, sanoo tutkija Harri Hämäläinen.

  Jos nuori työnhakija sen sijaan tahtoo koulutustehtäviin, täytyy hänen olla käyttöjärjestelmä- tai ohjelmointikielitaitoinen, esiintymiskykyinen, avoin ja usein valmis matkustamaan. Verkkosivujen tekijän on puolestaan hallittava laajempi skaala teknisiä taitoja, myös jotakin sivujen ulkoasutuotantoon liittyvää.

  – PHP on verkkosivualalla kysytty taito, kertoo Hämäläinen. Tavallisesti sitä tukemaan vaaditaan osaamista HTML:stä, CSS:stä, JavaScriptistä sekä relaatiotietokannoista.

  Kaikki ohjelmoijat eivät kuitenkaan työskentele yleisimpien käyttöjärjestelmien tai ohjelmointikielten parissa.

  – Vaikka esimerkiksi Symbian -käyttöjärjestelmän osaajilla ei nyt juurikaan ole kysyntää, toivon, että opiskelijat aina hankkisivat myös joitakin harvinaisempia taitoja ja erottuisivat sillä muista, sanoo Hämäläinen.

  Opintojen suunnittelua 5 000 ilmoituksen perusteella

  Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa tutkijana työskentelevä Hämäläinen on kehittänyt yhdessä kandidaatintöitään tehneiden opiskelijoiden kanssa työhakuilmoituksia seulovan sovelluksen. Job Skill Searcher auttaa tietotekniikka-alan opiskelijoita työllistymiseen vaadittavien taitojen ja niiden välisten suhteiden kartoittamisessa. Sovellus koukkaa kerran päivässä omin päin verkkoon, poimii netissä julkaistut työpaikkailmoitukset, seuloo niistä it-alan ilmoitukset ja tallentaa niistä löytyvät taidot ja muut tarpeelliset tiedot tietokantaan.

  Syyskuun lopussa tietokantaan oli jo tallentunut tietoja 5 000 erilaisesta it-alan työpaikkailmoituksesta. Osa työpaikoista on täytetty jo aikaa sitten, mutta Hämäläisen tarkoituksena on tarjota opiskelijoille työkalu, jonka avulla he voivat tarkastella tarpeellisia taitoja ja ottaa tiedot huomioon omaa opintosuunnitelmaa laatiessaan.

  – Tavoitteena on siis tuottaa ajantasaista tietoa ja motivoida sekä auttaa opiskelijoita valitsemaan sellaisia kursseja, joilla on saumaa työmarkkinoilla, kuvailee Hämäläinen.

  Osaamisvaatimukset vaihtelevat paikkakunnittain

  Paikkakuntahaulla JobSkillSearcher tarjoaa esimerkiksi yhteenvedon Tampereella, Oulussa tai Lappeenrannassa avoinna olevista it-alan työpaikoista. Pikavilkaisulla selviää, että Lappeenrannassa töitä on tarjolla pääsääntöisesti ohjelmoijille. Tampereella ohjelmointityöpaikkojen seasta korostuu agilen eli ketterän ohjelmistokehityksen osaajien tarve. Oululaisiin it-alan yrityksiin taas haetaan muita korostetummin sulautetun ohjelmoinnin ja Javan osaajia.

  – Paikkakuntien väliset erot näkyvät myös työpaikoissa. Pelkästään osaamisvaatimuksia tarkastelemalla Oulussa näyttää sulautettujen järjestelmien ohjelmointi korostuvan muuta maata selvemmin, arvioi Hämäläinen.

  Haun voi rajata myös yrityksen nimen perusteella.

  Toisiin tehtäviin tarvitaan kokemusta, toisiin ”kielitaitoa”

  Tehtävänimikkeen – ohjelmoija, ohjelmistosuunnittelija, järjestelmäasiantuntija, projektipäällikkö jne. – perusteella suoritettava haku tuo näytölle listan työssä vaadittavista ominaisuuksista, taidoista ja koulutuksesta.

  – Esimerkiksi hakusanalla projektipäällikkö löytyy 262 osumaa, joista 123:ssa edellytetään aiempaa työkokemusta. Toisena tulee osaaminen, sitten suomen kieli ja englanti. Vasta niiden jälkeen tulevat tekniset taidot, kertoo Hämäläinen.

  Yhdellä silmäyksellä tiedonhakija pystyy päättelemään, miten eri taidot joko liittyvät toisiinsa tai tukevat toisiaan.

  It-alallakin painotetaan entistä enemmän hakijoiden ns. pehmeitä taitoja: esiintymiskykyä, tiimihenkisyyttä, avoimuutta ja kekseliäisyyttä.

  – Se tekee joidenkin termien luokittelun hankalaksi, sillä joustavuus ja avoimuushan voivat yhtä hyvin liittyä työaikaan, työyhteisöön tai työntekijän henkilökohtaisiin ominaisuuksiin, kuvailee Hämäläinen.

   .

  Share: