Projekti-insinöörien näpeissä rakentuu uusi kaupunginosa
Helsingin kaupungin projekti-insinööreillä Anni Bäckmanilla ja Outi Säntillä on todellinen näköalatyöpaikka: he näkevät työssään alusta alkaen miten kokonainen kaupunginosa rakentuu ja pääsevät luomaan uusia toimintatapoja.
Outi Säntti, 34, projekti-insinööri: ”Pääsen soveltamaan opiskelemieni tutkintojen teoriaa käytännössä”
Miltä tuntuu vastata kokonaisesta uudesta kaupunginosasta?
Tämä on huippumielenkiintoinen tehtävä; näin laajaan kokonaiskuvaan ei pääsisi monestikaan käsiksi yksityisellä puolella.
Olen ollut tässä hommassa puolitoista vuotta. Sitä ennen tein alan asiantuntijatöitä yksityisellä puolella kymmenen vuotta.
Miten kädenjälkesi näkyy kaupungin kuvassa konkreettisesti?
Jätkäsaareen kohoaa uusia asuntoja, puistoja ja katuja. Pelaan työssäni aikatauluilla ja huolehdin yhdessä projektinjohtajan kanssa siitä, että alue rakentuu suunnitelmallisesti. Esimerkiksi väestöennusteen perusteella päätämme, milloin olisi hyvä rakentaa ensimmäinen päiväkoti. Ennusteet puolestaan pohjautuvat rakentamisaikatauluihin.
Länsisataman aluerakentamisprojekti kestää vuoteen 2030 asti. Se on alkanut Ruoholahdesta ja jatkuu Jätkäsaareen jälkeen Hernesaaressa. Ensimmäiset uudet asukkaat muuttavat Jätkäsaareen kesällä 2012.
Mikä työssäsi on mielenkiintoisinta?
Kokonaisprosessi: uusi kaupunginosa rakentuu niin monesta palasesta. Pääsen soveltamaan opiskelemieni tutkintojen teoriaa käytännössä.
Tehtävässämme odotetaan, että olemme aktiivisia alan seminaareissa ja tuomme taloon uusia toimintamalleja.
Mikä työssäsi on haastavinta?
Monesti eri tahoilla on ristiriitaisia toiveita tai tavoitteita, joista meidän pitää tehdä kokonaiskuvan kannalta paras ratkaisu. Asiat selviävät yhteiseen pöytään istumalla.
Minkälainen Helsingin kaupunki on työnantajana?
Luotettava ja varma, tarjoaa haastavia ja monipuolisia työtehtäviä.
Anni Bäckman, 38, projekti-insinööri: ”Työssäni on paljon kokouksia, mutta välillä jalkaudun työmaalle ja näen konkreettisesti projektin edistymisen”
Kauanko olet ollut Helsingin kaupungilla?
Vuodesta 2001 lähtien. Olen aloittanut ympäristökeskuksessa, jossa olin vuoden. Sitten työskentelin kiinteistövirastossa 2008 asti kunnes siirryin nykyiseen tehtävääni talous- ja suunnittelukeskuksen kehittämisosastolle, aluerakentamisyksikköön.
Isolla työnantajalla on mahdollisuus hakeutua uusiin tehtäviin ja kehittyä sen myötä kuten olen itsekin tehnyt. Myös omaan työnkuvaan ja työtapoihin pystyy vaikuttamaan.
Mitä teet konkreettisesti työssäsi?
Toimin projektinjohtajan työparina. Jokaisessa aluerakentamisprojektissa on johtaja ja projekti-insinööri. Suunnittelen ja koordinoin Kalasataman rakentamista rakentamisen valmistelusta alueen valmistumiseen asti. Teen paljon yhteistyötä eri virastojen ja rakennuttajien kanssa. Rakentaminen, rahoitus ja aikataulut täytyy sovittaa yhteen. Ensi vuonna ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan Kalasatamaan.
Minkälainen johtamiskulttuuri talossanne on?
Toimiva: projektit toimivat melko itsenäisesti, mutta luonnollisesti poliittisiin päätöksiin nojautuen.
Minkälainen työilmapiiri teillä vallitsee?
Erittäin hyvä, täällä viihdytään monipuolisten työtehtävien ja mukavien työkavereiden ansiosta. Monet viettävät vapaa-aikaakin yhdessä.
Helsingin kaupunki huolehtii pääkaupungin asukkaiden hyvinvoinnista, palveluista, arjen toimivuudesta ja kaupungin kehittymisestä. Työt kaupungilla ovat monipuolisia, mielekkäitä ja yhteiskunnallisesti tärkeitä.
Työntekijöitä:
Helsingin kaupunki on suurin työnantaja Suomessa, meitä on lähes 40 000.
Uramahdollisuudet:
Tarjoamme monipuolisia ja yhteiskunnallisesti tärkeitä tehtäviä niin nuorille osaajille kuin kokeneille asiantuntijoille. Mahdollisuudet kehittyä, kouluttautua ja edetä uralla ovat hyvät.
Lue lisää: www.helsinkirekry.fi
Teksti: Marju Hulttinen
Kuva: Teemu Granström.