1.3.2018

  Oulun yliopistossa kehitettiin uusi synteettinen biomuovi

  biomuovi. Kuva: Juha Heiskanen

  Kestävän kemian tutkimusyksikössä on kehitetty uusi synteettinen biopolymeeri, jonka tutkijat ovat nimenneet lyhenteellä PEBF.

  Oulun yliopiston Kestävän kemian tutkimusyksikössä on kehitetty uusi synteettinen biopolymeeri, jonka tutkijat ovat nimenneet lyhenteellä PEBF. Asiasta kertoo Oulun yliopisto verkkosivuillaan.

  Polymeeriä voidaan valmistaa biomassapohjaisista raaka-aineista siten, että materiaalin sisältämä hiili on kokonaisuudessaan biomassaperäistä.

  Tutkijat vertasivat uuden synteettisen biomuovin ominaisuuksia pakkausmateriaaleista tuttuun PET-muoviin. PEBF-muovin havaittiin muistuttavan sekä mekaanisilta että termisiltä ominaisuuksiltaan PET-muovia. Uuden muovin barriääri- eli läpäisyn esto -ominaisuudet kuitenkin osoittautuivat huomattavasti paremmiksi.

  Lisäksi tutkijat havaitsivat, että polymeerirakenteen sisältämä bisfuraanirakenne estää tehokkaasti UV-säteilyn kulkeutumisen materiaalista valmistetun kalvon läpi. Esimerkiksi PET-muoviin on lisättävä erillisiä UV-suoja-aineita, jos materiaalista halutaan valmistaa UV-suodattava filmi.

  Tutkijoiden arvion mukaan uudelle synteettiselle biomuoville voi löytyä ensivaiheessa käyttökohteita korkean teknologian sovelluksissa, joissa tarvitaan kehittyneitä materiaalin suojaominaisuuksia.

  Tutkimustulokset julkaistiin Macromolecules-lehdessä.

  Lähde: Oulun yliopisto, kuva: Juha Heiskanen

  Muokattu 2.3. klo 9.09. Lisätty artikkeliin kuva.

  Share: