22.11.2015

    Loskaa luomassa

    Jussi Hellsten
    Slush 2014

    Teknologiatapahtuma Slush on muutamassa vuodessa laajentunut yhdeksi Euroopan suurimmista kasvuyritys- ja teknologiatapahtumista. Vuonna 2008 perustettu tapahtuma saattoi tänä vuonna yhteen 15 000 startup-yrittäjää, sijoittajaa ja median edustajaa eri puolilta maailmaa.

    Slush sai alkunsa vuonna 2008 Aalto-yliopiston opiskelijoiden yhteistyöstä.  Muutamassa vuodessa se laajeni kansainväliseksi teknologiatapahtumaksi, jonka puhujiin kuuluvat vaikutusvaltaiset poliitikot ja yritysten edustajat ympäri maailmaa. Tapahtuman ammattimaisuudesta huolimatta se järjestetään edelleen pääosin vapaaehtoisvoimin.

    Mukana on suuri joukko opiskelijoita ja nuoria startup-yrittäjiä. Tampereen teknillisen yliopiston opiskelija Aura Rapatti, 22, päätyi Slushiin vapaaehtoiseksi opiskelijatuttavansa kautta.

    “Lähdin mukaan, koska Slush on konseptina äärimmäisen kiinnostava. Opiskelijoiden yhteistyöstä lähtenyt tapahtuma yhdistää nyt monen eri alan osaajia ja kasvuyrityksiä”, Aura toteaa.

    Aura työskenteli viime vuonna tiimissä, joka huolehti toiseksi suurimman lavan toimivuudesta.

    “Huolehdimme, että lavan takana backstagella kaikki toimi suunnitelmien mukaisesti esiintyjien mikrofoneja ja aikatauluja myöten”, Aura kertoo.

    Hyötyä oli etenkin aikaisemmasta asiakaspalvelukokemuksesta, sillä vastaan tuli myös yllättäviä kysymyksiä vieraiden taholta.

    “Toimimme samalla yleisenä infopisteenä tapahtuman vieraille.”

    Tapahtumassa työskentelevät 1400 vapaaehtoista on jaettu tiimeihin, jotka toimivat group leadien ja team leadien alaisuudessa. Vapaaehtoisten lisäksi Slushin järjestämisestä huolehtii core-tiimi, joka työskentelee tapahtuman parissa ympäri vuoden. Tapahtuman taustalla on edelleen voittoa tavoittelematon yhteisö, joka koostuu opiskelijoista, startup-yrittäjistä ja kasvuyrittäjistä.

    Uusia kontakteja ja startup-skeneä

    Aalto-yliopiston tuotantotalouden opiskelija Andreas Saari, 22, työskenteli group leadinä viime vuoden Slushissa. Hän kasasi kokoon kymmenen hengen rekisteröintitiimin, jonka tehtävänä oli huolehtia rekisteröinneistä ja konferenssipassien tulostamisesta ennen vieraiden siirtymistä tapahtuma-alueelle.

    “Group leadinä työskentelemisessä hyötyä oli etenkin organisointikyvystä ja esimiestaidoista”, hän kertoo.

    Andreas oli jo aikaisemmin ollut kiinnostunut yrittäjyydestä ja päätyi mukaan Slushiin opiskelukaverinsa kautta.

    “Tapahtuma kiinnosti, koska se tarjosi loistavat puitteet startup-yrittäjien ja sijoittajien kohtaamiselle”, hän kertoo.

    Andreas työskentelee tapahtuman parissa myös tänä vuonna. Työnkuva ja vastuu ovat laajentuneet viime vuoden työtehtävien ansiosta, ja Slush on tuonut mukanaan lukuisia uusia kontakteja tulevaisuutta varten.

    Slush yhdistää suuren joukon samanhenkisiä ihmisiä. Vapaaehtoiset puhuvatkin startup-skenestä, joka vie helposti mukanaan.

    Vahva yhteishenki ja asenne vakuuttivat myös Joona Karjulan, 24, joka työskenteli Slush-vapaaehtoisena ensimmäisen kerran vuonna 2013.

    “Tuolloin tapahtuma ja koko startup-skene todella kolahtivat ja veivät mukanaan”, hän sanoo.

    Myös Joona oli jo aikaisemmin kiinnostunut yrittäjyydestä mutta etenkin kasvuyrittäjyyteen Slush herätti kiinnostuksen laajemmin.

    “Ihmisten asenne ja usko parempaan tulevaisuuteen kasvuyrittäjyyden kautta olivat silmiä avaava kokemus”, hän kertoo.

    Seuraavana vuonna tuotantotaloutta Aalto-yliopistossa opiskeleva Joona työskenteli Demo-arean team leadinä.

    “Demo-arealla yrittäjät esittelevät toimintaansa bootheissa. Tiimimme huolehti alueen toimivuudesta tapahtuman aikana”, Joona kertoo.

    Team leadinä toimiminen vaati organisointikykyä ja vei hiukan enemmän aikaa kuin rivivapaaehtoisena työskenteleminen. Vapaaehtoisena toimiminen ei kuitenkaan tuntunut työnteolta.

    “Töitä tehtiin kavereiden ja samanhenkisten ihmisten kesken. Hauskaa riitti”, Joona muistelee.

    Kukin vapaaehtoinen sai olla mukana haluamallaan panoksella.

    “Vapaaehtoisena toimiminen ei vienyt aikaa juurikaan itse tapahtumapäiviä ja sähköpostien vaihtoa enempää”, Aura ja Andreas muistelevat omaa vapaaehtoisena toimimistaan.

    Kaikille vapaaehtoisille tarjoutui lisäksi mahdollisuus nauttia tapahtuman annista esiintyjiä ja loppubileitä myöten.

    Uskoa tulevaisuuteen

    Kaikki vapaaehtoiset korostavat Slushissa vallinnutta yhteishenkeä sekä osallistujien asennetta.

    “Tapahtuman parasta antia olivat ehdottomasti vuorovaikutus osallistujien kesken, samanhenkiset ihmiset sekä uudet kontaktit”, Aura ja Andreas kertovat.

    Lisäksi tapahtuma avasi silmät laajemmin.

    “Tapahtuma loi uskoa tulevaisuuteen. Se vakuutti minut siitä, että voimme itse olla rakentamassa parempaa tulevaisuutta”, Joona kertoo.

    Keskinkertaisuutta karkuun

    Tapahtuman perustajiin kuuluva Aalto-yliopiston opiskelija Miki Kuusi kertoi Talouselämän haastattelussa viime vuonna, että idea yrittäjyydestä lähti halusta tavoitella keskinkertaisen sijaan jotain suurta.

    “Piilaaksossa vieraillessani mietin, miksi Suomessa tehdään tosi pientä ja paikallista juttua. Sitä kautta ajauduin sisälle startup-skeneen”, Kuusi kertoi Talouselämän haastattelussa.

    Slush onkin laajentunut muutamassa vuodessa huimasti, ja kaikki haluavat osansa tapahtumasta. Kansainvälisen median edustajia on paikalla lähes tuhat ja nimekkäät mediat – joukossa Wall Street Journal ja the Economist – uutisoivat tapahtumasta ahkerasti. Myös poliitikot ovat näkyvästi mukana tapahtumassa. Slushin avajaissanat lausuu pääministeri Juha Sipilä ja ensimmäisten puhujien joukossa on Viron Presidentti Tomaas Ilves.

    Aikaisemman toimitusjohtajan Miki Kuusen siirtyessä pois vetovastuusta tapahtuman toimitusjohtajana toimii ensimmäistä kertaa Riku Mäkelä. Puhujakaartiin kuuluvat tänä vuonna muun muassa Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa, Ruotsin prinssi Daniel Westling sekä EU-komission varapuheenjohtaja Neelie Kroes.

    Tapahtuman laajenemisesta huolimatta sen tavoite on yhä uuden sukupolven kasvuyritysten ja sijoittajien saattaminen yhteen. Slushin filosofia tiivistääkin hyvin tapahtuman luonteen ja tavoitteen: “to help the next generation of great, world-conquering companies forward.”  Miki Kuusen sanoin: “Miksi tavoitella keskinkertaista, kun voi mennä kohti jotain suurempaa?”

    Teksti: Maria Nykänen, Kuvat: Jussi Hellsten, Slush.

    Share: