30.10.2012

  Jolla – ICT-alan pelastusvene?

  Jolla: Jussi Hurmola

  Jolla: Jussi HurmolaÄlypuhelinyhtiö Jolla kaavailee merkittävää asemaa markkinoilla parin vuoden sisällä. Se aiotaan saavuttaa tuotteella, jossa on jotain oikeasti uutta.

  Vuoden päivät toiminut Jolla-älypuhelinyhtiö työllistää nykyään noin 50 henkilöä. Tavoitteena on palkata 100 lisää vuoden loppuun mennessä; lähinnä insinöörejä ja design-puolen henkilöitä. Loppuvuodesta myös markkinointia nostetaan ylöspäin.

  – Vuoden päästä meillä on uusi Meego-pohjainen ekosysteemi Androidin ja iOS:n rinnalla. Ensimmäinen Jollan älypuhelin on ulkona ja ehkä toinenkin. Olemme todistaneet, että teknologia on oikea ja firmamme pystyy toimittamaan monimutkaisen ja ison jutun. Pienenä pelaajana älypuhelinmarkkinoilla ei pärjää, joten parin vuoden päästä meillä täytyy olla merkittävä asema markkinoilla, toimitusjohtaja Jussi Hurmola sanoo.

  Tuotteena Jolla haluaa olla jotain oikeasti uutta. Uusi älypuhelin on yhteisöllinen ja ottaa seuraavan askeleen eteenpäin käyttökokemuksessa, uskoo Hurmola.

  – Mitään oikeasti uutta ei ole tullut pitkään aikaan. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö uutta voisi tehdä. Meillä ei ole perintöä, vaan me voidaan tehdä, mitä halutaan, Hurmola sanoo.

  Neljä viidestä Jollan perustajasta on entisiä nokialaisia, samoin noin puolet nykyisestä henkilöstöstä. Toimitusjohtaja Hurmolan arki on nykyään täysin erilaista kuin suuryrityksessä. Suurin ero on se, ettei ketään ole selkänojana vaan kaikki täytyy tehdä itse.

  – Valitettavasti isossa yrityksessä voi mennä piiloon, jos on huono päivä. Nyt kaiken saa tehdä itse eikä ole byrokratiaa, joka hidastaa päätöksentekoa. Palkinto tulee tekemisen kautta, kun mennään eteenpäin, Hurmola pohtii yrittäjäelämää.

  Myös ihmissuhteiden hallinta on erilaista.

  – Isoissa firmoissa pelataan organisaatiopeliä. Pienessä yrityksessä kaikki tekee hommia omana itsenään ja koko persoona pelissä. Toisaalta hankaukset tulevat helposti eteen, joten ihmissuhteiden huoltoa tarvitaan enemmän.

  Tämä on huomioitu organisaatiossa: Jollassa työtehtävät jaetaan uudelleen kerran kuukaudessa. Johtaja – alainen-suhteita ei ole. Ihmiset, jotka luonnostaan haluavat koordinoida, saavat vastuuta, mutta kukaan ei määrää, mitä muut tekevät. Jollassa kaikilla on myös sama palkka.

  Uutta henkilöä rekrytoitaessa ei tuijoteta vain ansioluetteloa.

  – Palkkaamme ihmisen innovointikyvyn pohjalta eikä sen pohjalta, mitä hän on tähän mennessä tehnyt, koska teknologiat ja markkinat muuttuvat niin nopeasti. Se, että joku on tehnyt työtä jo 20 vuotta voi olla hyvä tai huono asia.

  Teekkareita Hurmola kehottaa myös harrastamaan opintojen ohella.

  – Teekkarilla on neljä vuotta aikaa harrastaa teknologiaa. Potentiaalisesti hän on kompetenssiltaan yhtä kovalla tasolla kuin kokeneetkin kaverit, mutta kykyä innovoida voi olla enemmän. Jos on oikeasti kiinnostunut, se auttaa eteenpäin, Hurmola toteaa.

  Vaikka Jolla uskoo suomalaiseen osaamiseen, valmistusta se ei kaavaile Suomeen.

  – Olemme pohtineet, voisiko loppukokoonpanoa joidenkin tuotteiden kohdalta tehdä Suomessa. Varsinaista tuotantoa Suomessa ei pysty saamaan ylös, sillä piirivalmistus on Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa, Hurmola toteaa.

   

  Jolla julkistaa puhelimensa käyttöliittymän Slush-tapahtumassa Helsingissä 21.–22.11.2012. Slush on Helsingin Kaapelitehtaalla järjestettävä kaksipäiväinen konferenssi, joka kokoaa nuoria teknologiayrityksiä Pohjois-Euroopasta ja Venäjältä.

  Kaksipäiväisen konferenssin läpileikkaava teema on uusien kasvuyritysten kansainväliseen menestykseen auttaminen.

  ”On hienoa voida vihdoin näyttää käyttöliittymä, jota olemme kehittäneet, ja on jännittävää avata kehittäjien tarina, SDK ja applikaatiot julkisiksi” Jollan toimitusjohtaja Jussi Hurmola sanoo.

  Käyttöliittymä ja SDK julki 21.11.2012

  Jolla julkistaa puhelimensa käyttöliittymän Slush-tapahtumassa Helsingissä 21.–22.11.2012. Slush on Helsingin Kaapelitehtaalla järjestettävä kaksipäiväinen konferenssi, joka kokoaa nuoria teknologiayrityksiä Pohjois-Euroopasta ja Venäjältä.

  Kaksipäiväisen konferenssin läpileikkaava teema on uusien kasvuyritysten kansainväliseen menestykseen auttaminen.

  ”On hienoa voida vihdoin näyttää käyttöliittymä, jota olemme kehittäneet, ja on jännittävää avata kehittäjien tarina, SDK ja applikaatiot julkisiksi” Jollan toimitusjohtaja Jussi Hurmola sanoo.

   .

  Share: