13.5.2014

  Muuttunut teknologia -johtaja

  Vuoden 2014 teknologiajohtaja Lars Peter Lindfors uskoo uusiutuviin energianlähteisiin. Kasvihuonepäästöjen vähentämisen lisäksi niillä voi tehdä myös
  kannattavaa liiketoimintaa.

  Kunnioitamme ja suojelemme ympäristöä, jossa toimimme.

  Näin vakuutetaan suomalaisen polttoaineyhtiö Neste Oil Oyj:n verkkosivuilla. Kestävä kehitys ja vastuullisuus ovat yrityksen vahvoja teesejä. Täysin tyhjää puhetta se ei ole, sillä Neste Oil valittiin vuonna 2013 The Global 100 –listalla maailman neljänneksi vastuullisimmaksi yritykseksi

  Vastuullisuuteen uskoo vahvasti myös Neste Oilin teknologiajohtaja Lars Peter Lindfors, joka on viime vuosina työskennellyt erityisesti uusiutuvien energianlähteiden kehittämisen parissa.

  ”Uusiutuvat energianlähteet kiinnostavat minua, koska koen, että olemme oikeasti tekemässä jotain koko maailman hyväksi. Olemme mukana vähentämässä kasvihuonepäästöjä. Se on iso juttu”, Lindfors sanoo.

  Kasvihuonepäästöjen vähentämisen lisäksi Neste Oil tekee myös ihan kivasti rahaa; uusiutuvien polttoaineiden viime vuoden liikevoitto oli 273 miljoonaa euroa. Vuonna 2012 luku oli vielä 56 miljoonaa euroa tappiollinen, joten Neste Oil onnistui siis viimein tekemään biojätteistä ja uusiutuvista raaka-aineista valmistetusta dieselistä kannattavaa liiketoimintaa. Läpimurto oli yksi syy siihen, miksi Lindfors valittiin vuoden 2014 teknologiajohtajaksi.

  ”Nesteen punainen lanka on jo pitkään ollut halu tehdä entistä ympäristöystävällisempiä ja laadukkaampia tuotteita entistä haasteellisimmista raaka-aineista”, Lindfors kertoo innostuneesti.

  Lindfors puhuu työnantajastaan vilpittömän innokkaasti. Totuus on kuitenkin se, että ilman Neste
  Oilin uusiutuvien energioiden liiketoimintaa hän tuskin olisi nyt tässä.

  Lindfors vietti lapsuutensa Turussa, jossa viihtyi.

  Hän oppi myös rakastamaan Ahvenanmaan saaristoa, josta hänen vanhempansa ovat kotoisin, ja jonne hän nyt suuntaa oman perheensä kanssa kesäisin rentoutumaan.

  16-vuotiaana lukiolaisena Lindfors lähti vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin, Ohion osavaltioon. Kestävyysjuoksua silloin harrastanut nuori mies sai nopeasti ystäviä urheilun ympäriltä. Kiinnostus kansainvälisyyteen kasvoi, ja tulevaisuuden polku alkoi hahmottua.

  Lukion jälkeen oli edessä jatko-opintopaikan valinta. Kemiantekniikka kiinnosti, mutta Lindfors ei halunnut Åbo Akademiin kirjoille, koska hänen isänsä oli siellä professorina. Tuttavan vinkin perusteella Lindfors päättikin hakea Göteborgiin, Chalmersin teknilliseen korkeakouluun opiskelemaan.

  ”Se oli kulttuurisesti isompi hyppy kuin aluksi ajattelin. Siellä oltiin kulttuurisesti vähän pinnallisempia, mutta sosiaalisempia, kuin Suomessa. Kaikki sovitut asiat eivät pitäneetkään”.

  Lindfors opiskeli kemiantekniikkaa ja katalyysia. 80-luvulla resurssit Göteborgissa olivat hänen mukaansa paremmat kuin Suomessa, ja Nobel-komitean professorit kävivät tasaisin väliajoin luennoimmassa.

  ”Minua kiinnosti pitää linkki Suomeen vahvana, joten hain vaihtoon Otaniemeen tekemään diplomityötä.”

  Siinä vaiheessa Lindfors oli vakavasti harkinnut tutkijan uraa ja teki diplomityönsä Neste Oilin katalyysitutkimuksessa.

  Diplomityön jälkeen Lindfors jäi Neste Oilin katalyysitutkimusosastolle töihin ja ryhtyi kirjoittamaan väitöskirjaansa Åbo Akademissa.

  ”Ajattelin, että minusta tulisi kansainvälisesti tunnustettu tutkija katalyyttipuolella. Mutta kun väitöskirja oli kansissa, huomasin, ettei tästä mulle uraa tule. Persoonani oli muuttunut enemmän sosiaaliseen suuntaan ja halusin vuorovaikuttaa laajemmalla alueella, ihmisten kautta”.

  Siinä vaiheessa Neste Oilin silloinen Suomi-keskeisyys alkoi myös hieman haitata. Lindfors hinkui kansainvälisiin tehtäviin. Konserniin kuului kuitenkin kansainvälinen Neste Chemicals, jonne Lindfors lopulta siirtyi ryhmäpäälliköksi.

  Vastuualueena hänellä oli Ruotsista käsin toimiva Neste Oxo. Haasteeksi muodostui ruotsalaisen ja suomalaisen kulttuurin yhteensovittaminen. Siihen Lindforsilla oli Göteborgin opiskeluaikojensa vuoksi erinomaiset edellytykset.

  ”Yrityskulttuurit voivat olla vielä erilaisempia kuin kansakuntien”, Lindfors selventää.

  Lindfors eteni Neste Chemicalsissa erilaisiin johtotehtäviin. Erinäisten yrityskauppojen ja liiketoimintojen pilkkomisten jälkeen hän löysi itsensä Perstorp AB:n palveluksesta ja johtoryhmästä vastuualueenaan uusien teknologien ja tuotteiden kehittäminen ja markkinoille vieminen. Työ sijaitsi Ruotsissa sekä osaltaan Intiassa, Kaliforniassa ja Suomessa, jossa Lindfors toimi myös paikallisen Perstorp Oy:n toimitusjohtajana.

  Se oli raskasta ja hienoa aikaa. Raskasta, koska Suomessa olivat kolme pientä poikaa ja vaimo. Hienoa, koska aika oli Lindforsille ammatillisesti merkittävää ja kiinnostavaa. Lindfors kertoo luulleensa, että pesti Ruotsissa kestäisi vain kolme vuotta – sen ajan jälkeen oli pääomasijoittaja ilmoittanut myyvänsä yrityksen. Lindforsit päättivät, ettei koko perheen kannattaisi muuttaa Ruotsiin.

  ”Voi olla, että se oli väärä päätös. Sijoittaja ei lähtenyt kolmen vuoden päästä, eikä viidenkään vuoden päästä, vaan vasta seitsemän vuoden päästä. Olin paljolti viikonloppuisä seitsemän vuotta. Mutta siitä selvittiin ilman isompia kriisejä.”

  Sen seitsemän vuoden kuluttua oli aika tehdä muutos. Sattumalta Lindfors tapasi erään Neste Oilin johtohenkilön, joka kertoi yrityksen organisaatiomuutoksista. Lindfors kiinnostui uusiutuvasta energiasta, jota Neste Oil halusi kehittää. Lindfors haki töihin, ja hänet palkattiin tutkimusjohtajaksi vuonna 2007.

  ”Ilman uusiutuvaa puolta en olisi hakeutunut takaisin Nesteelle”.

  Nyt, seitsemän vuotta myöhemmin, Lindfors katsoo taakseen ja näkee vahvan kehityksen Neste Oililla.

  ”Ollaan kehitetty polttoainepuolta vahvasti, mutta vielä voidaan entistä enemmän laajentaa raaka-ainepohjaa ja kasvattaa asiakaskuntaa. Voidaan ajatella, että meillä on tässä polttoaine, tai että meillä on kemiallisia yhdisteitä, joita voi käyttää moneen muuhunkin. Hyödyntämismahdollisuudet pitää nähdä laajemmin, voisimmeko viedä kemianteollisuuteen uusiutuvia tuotteita?”.

  Vuodelta 2014 Lindfors odottaa uusiutuvan energian liiketoiminnan vahvistamista ja raaka-ainepohjan laajentamista.

  Viime vuonna Neste Oilin käyttämistä uusiutuvista raaka-aineista 52 prosenttia oli tähdevirtoja. Lindfors huomauttaa, että tähdevirtojen käyttö vähentää kasvihuonekaasuja vähintään 60 prosenttia. Se on hänelle ja maailmalle merkittävä juttu ja koukku, miksi hän tätä työtä tekee.

  ”Yksi haasteemme on, että olemme vahvasti insinööritalo. Ajattelemme, että jos tehdään asiat hyvin ja näytetään se faktoilla ja excel-taulukoilla, se riittää. Mutta oikeasti se on mielikuva, joka ratkaisee. Meidän pitää paremmin tuoda itseämme positiivisesti esille, ja viestiä, mitä olemme kehittäneet.”

  Lindfors uskoo tulevaisuuteen ja haluaa kannustaa opiskelijoita ja nuoria ammattilaisia uskomaan itseensä. Vaikka jatkuvasti tulee uutisia uusista yt-neuvotteluista ja talouden huonoista suhdanteista, vuoden teknologiajohtaja uskoo, että ihminen pärjää elämässään aina, kun tekee sitä, mistä oikeasti tykkää ja mikä kiinnostaa.

  Katsoessaan elämänpolkuaan taaksepäin Lindfors huomaa muuttuneensa paljon.

  ”Kaikki ihmiset muuttuvat matkalla lapsuudesta vanhuuteen, mutta musta tuntuu, että olen muuttunut tosi paljon. Kaikki ihmiset ei varmaan muutu näin paljoa.”

  Muuttumisen hän näkee kuitenkin hyvänä asiana. Elämä on opettanut, työ tietysti, mutta ehkä enemmän vielä isyys. Katsoessaan kolmen poikansa kasvua Lindfors on oppinut, että jokainen ihminen kulkee omaa polkuaan, ja se on ihan okei. Hänen poikiensa ei tarvitse seurata isänsä jalanjäljissä.
  Ihmisten mukana muuttuvat ja kehittyvät myös yritykset, kuten Neste Oil. Perillä ei toki vielä olla.

  ”Ajattelen positiivisesti, että nyt meillä on tämä juttu, ja ruvetaan katsomaan seuraavia juttuja. Eihän tämä maailma ole vielä valmis”, Lindfors sanoo hymyillen.
  The only way is forward.

  Teksti: Helena Immonen // Kuvat: Teemu Granström.

  Share: