8.2.2011

  Lava on meidän

  Lava on Meidän kuva 1

  Lava on Meidän kuva 1

  Esiintymiskokemuksen lisäksi kulttuuriharrastus tuo elämään uusia ystäviä, hienoja kokemuksia sekä tasapainoa jaksaa opiskeluaika loppuun.

  – Suora väkivalta ei valitettavasti ole paras vaihtoehto, toteaa roolihahmo Jeanne eli Aiju Heinosen esittämä hahmo Teekkarispeksin kevään 2011 tuotannossa vastanäyttelijälleen.
  Kohtausta käydään läpi ensimmäistä kertaa. Vaikka ensi-iltaan on vielä pari kuukautta aikaa, soljuvat vuorosanat ja vanhahtava kieli sujuvasti eteenpäin. Pian Heinonen saa koristeekseen pellen nenän, jonka hän viskaa vimmoissaan lattialle ja pitää palopuheen toisen maailmansodan Ranskaan sijoittuvassa sirkusteemaisessa speksissä.

  – Todellinen poliittinen teatteri on tuolla ulkona!

  Heinonen on yksi monista Teekkarispeksin tekijöistä. Teekkarispeksi ry:n puheenjohtaja Ville Saukon mukaan speksiin sitoudutaan antaumuksella, ja monen tuotannon ajaksi.

  – Nykyinen sellistimme oli ensin viisi vuotta näyttelijänä, kolme vuotta tanssijana ja nyt loppuajan sellistinä. Hänellä on tullut täyteen 10 vuotta, Saukko hymyilee.

  Yhdessä tekemään

  Vaikka teknisen alan opiskelijoiden sukupuolijakauma kääntyy miehiin, on Teekkarispeksissä mukana merkittävä määrä naisia. Kunnianhimoinen puvustus ei onnistuisi ilman taitavaa puvustusosastoa, lisäksi lavalla ja koreografeina naiset ovat tärkeitä. Myös esitysten maskeeraus on usein suuresti naisten harteilla. Teekkarispeksin erottaa muista myös se, etteivät tekijät ole välttämättä edes teekkariopiskelijoita.

  Lava on Meidän kuva 2– Suurin osa on teekkariopiskelijoita, mutta mukana on myös esimerkiksi humanisteja yliopistolta, Saukko mainitsee.

  Osataan sitä muuallakin. TKK:n fyysikot toteuttavat joka toinen vuosi oman fyysikkospeksin. Tulevana syksynä speksi järjestetään järjestyksessä kolmatta kertaa.

  – Alun perin huomattiin, että fyysikoissa on osaavaa porukkaa, jotka viihtyvät keskenään ja haluavat viettää vapaa-aikaansa yhdessä. Speksin tekeminen eroaa esimerkiksi kiltatoiminnasta paljon, tässä pääsee olemaan luova, kertoo tulevan produktion ohjaaja Aino Saikku.

  Fyysikkospeksissäkin mukaan pääsevät kaikki haluavat, eikä oppiainerajoja ole. Ohjaaja Saikku on itse kemiantekniikan opiskelija, ja edellisessä produktiossa rumpali oli teologi.

  Saikun mukaan teekkarit eivät ole kulttuurin kuluttajina yhtenäinen joukko, josta voisi sanoa yleistyksiä.

  – Killoistakin tehdään ekskursioita esimerkiksi oopperaan ja teatteriin. Ehkä speksiperinne on sellainen kevyempi, on enemmän komedianomaista menoa, Saikku pohtii.

  Ville Saukon mukaan Teekkarispeksin tekijöiden keskuudessa kiertää tarina siitä, että speksiä tehdessä ehtii kahteen seuraavasta kolmesta : speksi, opiskelut ja työt. Hän myöntää, että ensimmäisenä speksivuonna kurssien suoritus jäi vähemmälle. Kuitenkin on myös niitä, joille tasapainottelu muidenkin asioiden kanssa luonnistuu.

  – Se on itsestä kiinni paljonko tekee, Saukko toteaa.

  Mitä kehä kolmosen takana?

  Tampereella on vuosittaisen NääsPeksin ohella aktiivinen lauluperinne. Tampereen Teekkarikuoro on suuri sekakuoro, joka ylläpitää teekkarien lauluperinnettä, mutta ei pelkää ottaa mukaan myös nykymusiikkia. Tänä keväänä Tampereen Teekkarikuoro kisaa myös Suomen paras kuoro -ohjelmassa YLE:n TV2:lla.

  – Tampereella on yhdessä tekemisen meininkiä, eikä ketään jätetä ulkopuolelle. Lasken jokakeväisen Teekkarikasteen myös kulttuuritapahtumaksi. Noin 20 000 ihmistä tulee seuraamaan, kun fuksit upotetaan nosturin kyydissä Tammerkoskeen, kertoo TTYY:n teekkaritoiminnasta ja kulttuurista vastaava Matias Syrilä.

  Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunta julistaa kulttuuritavoitteekseen tarkoituksen vaalia ja kehittää karjalaista teekkari- ja kylterikulttuuria sekä luoda yhteishenkeä jäsenistön keskuudessa. Tarjonta on monipuolista, elokuvakerhosta ylioppilasteatteriin.

  Kaikki mukaan

  Ville Saukon mukaan teekkarispeksin käsikirjoituksesta järjestetään vuosittain kilpailu, jossa käsikirjoitustiimi esittää teeman ja synopsiksen. Tänä vuonna käsikirjoituksen ovat tehneet Antti ja Maikki Sykäri sekä Harri Sarsa. Käsikirjoituksen valinnassa kiinnitetään huomiota teemaan ja kielenkäyttöön, sillä tavoitteena on speksistä huolimatta tehdä hyvä näytelmä. Tekijöiksi toivotetaan tervetulleiksi teekkarit ja teekkarimieliset.

  – Tärkeintä on avoin mieli ja hyvä meininki, Saukko summaa.

  Teekkarispeksin ensi-ilta on 17.3.2011 Kulttuuriareena Gloriassa. Valmistuneille suunnattu Alumninäytös pidetään Aleksanterinteatterissa 20.4.2011.

   

  Erilaista kulttuuriaLava on Meidän kuva 3

  Eikö lava inspiroi, mutta olisi kiva ilmaista itseään tai seikkailla hetki muissa maailmoissa? Roolipelit on pätevä vaihtoehto luovalle häröilylle porukassa. Otaniemen Roolipeliklubi, Tampereen teekkarien roolipelikerho Excalibur ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston Louhi tarjoavat mahdollisuuksia sekä strategia-, lauta-, kortti- että roolipeleihin.

  Ruoka- ja juomakulttuuri on perinteinen teekkariharrastus.  Espoossa muun muassa Teekkarikulinaristit, Polyteknikkojen olutkulttuurin edistämisyhdistys sekä Akateeminen jaloviinaseura Jallu tarjoavat makuelämyksiä jäsenilleen. Lappeenrannassa samaa asiaa ajaa Grilliseura, Tampereella viini- ja olutkerho Château.  

  Linkkivinkit

  www.teekkarispeksi.fi

  www.tut.fi/teekkarikuoro

  Teksti: Jenni Jusslin
  Kuvat: Teemu Granström 
  .

  Share: