It’s a Match!
Deittisovelluksissa on potentiaalia, mutta miten käy perinteisen parisuhteen, itsetunnon ja yksityisyyden?
Markus Frind on ihan tavallisen näköinen mies. Hän ei ole koskaan kokeillut nettideittailua. Vaimonsa hän tapasi ihan siihen tavalliseen, vanhaan tapaan työpaikalla.
Tavallisesta miehestä Markus Frindin erottaa 575 miljoonaa dollaria. Se on kauppasumma, jonka Match Group maksoi muutama vuosi sitten Frindin luomasta Plenty Of Fish -deittisivustosta mobiilisovelluksineen. Markuksella meni hyvin jo ennen kauppaa: sivusto saattoi parhaimmillaan tuottaa muutamassa kuukaudessa jopa 800 000 dollaria pelkkinä mainostuloina.
Deittisovellukset ja -sivustot ovat iso bisnes. Suomen käyttäjämääristä ja tuotoista ei löydy tilastoitua tietoa, mutta kehityssuunta on kasvava. Esimerkiksi Yhdysvalloissa bisneksen arvo on vuositasolla noin kaksi miljardia dollaria. Moni tahtoo osan potista.
Paikoillanne, valmiina, chat
Heya on yksi markkinoiden harvoista suomalaisista deittisovelluksista. Sen tykkääjien määrä hipoo jo kuutta miljoonaa ja kasvuvauhti kiihtyy koko ajan.
Sovellus toimii hyvin samalla tavalla kuin muutkin vastaavat. Käyttäjien kuvia selataan ja niistä joko tykätään tai ollaan tykkäämättä. Kun molemmat ovat ilmaisseet kiinnostuksensa, on mahdollista alkaa keskustella.
Tinderiin verrattuna suurin ero on se, ettei päätöstä tykkäämisestä tarvitse tehdä saman tien, vaan käyttäjien kuvia voi selata rauhassa.
Käyttäjien määrän kasvaessa verkkodeittailuun aiemmin liitetty sosiaalinen stigma pienenee.
– Ne, jotka ovat kokeilleet tai joiden läheiset ovat kokeilleet sovelluksia, eivät pidä sitä enää mitenkään kummallisena, toteaa Väestöliiton parisuhdekeskuksen psykologi Anna Salmi.
Väestöliiton mukaan netti tuo tällä hetkellä yhteen joka viidennen suomalaisen pariskunnan. Ruotsissa ja Norjassa se on yleisin tapa löytää puoliso.
– Luulen, että jossain kohtaa näistä tulee meilläkin yleisin tapa löytää kumppani, Salmi arvioi.
Kuka on Se Oikea?
Sovellukset tuovat kumppanuuteen myös uusia haasteita. Dan Slaterin Love in the Time of Algorithms: what technology does to meeting and mating -teoksessa esitetään arvio, että jatkuva mahdollisuus tavata uusia tuttavuuksia tulee vaikuttamaan ihmisten kykyyn ja haluun sitoutua.
Anna Salmi vahvistaa ajatuksen.
– Puolison etsinnästä voi tulla karkkikaupassa pyörimistä, jossa ei lähdetä kunnolla satsaamaan mihinkään, hän toteaa.
Väestöliiton tutkija Osmo Kontula ei ole tällä hetkellä huolissaan ainakaan suomalaisten vakituisista parisuhteista.
– Kyllä pitkäaikaisiin parisuhteisiin edelleen panostetaan, hän sanoo.
Häveliäät naaraat
Psykologi Elina Nurmi toteutti vuonna 2015 Tinder-kyselyn, jossa selvisi että 39 prosenttiin viesteistä ei vastata lainkaan. Anna Salmi sanookin, että negatiivista on nimenomaan sovellusten pinnallisuus.
– Voi olla ahdistavaa jäädä yksin pohtimaan mitä tapahtui, miksi en kelvannutkaan.
Toiset sietävät ohittamisia paremmin kuin toiset. Jos itsetunto ei alun perinkään ole kovin vahva, se voi kokea deittisovelluksissa kovia kolauksia.
Pinnallisuuden lisäksi käyttäjät ovat toisinaan myös hyvin kärsimättömiä. Moni tahtoo päästä nopeasti asiaan ja jos ei pääse, keskustelu ja tutustuminen lopahtavat siihen.
Yhdysvaltalaisessa Tinder-kyselyssä huomattiin, että miehet hyväksyvät sovelluksessa eteen tulevan naisen 46 prosentin todennäköisyydellä. Naisilla todennäköisyys on ainoastaan 14 prosenttia, eli he ovat seuransa suhteen valikoivampia. Tämä turhauttaa miehiä, jotka haluaisivat päästä heti asiaan.
Ilmiö ei rajoitu nettideittailuun, vaan se on tuttu myös eläinmaailmasta. Evoluutiobiologi Richard Dawkins selittää naaraan esittävän vaikeasti tavoiteltavaa samalla kun se etsii koiraasta kotona viihtymisen ja uskollisuuden merkkejä. Nämä ovat perheen perustamisen kannalta naaraalle edullisia ominaisuuksia.
Ei siis sovi unohtaa, että vaikka parinmuodostuksen avuksi onkin valjastettu teknologiaa, olemme silti edelleen myös biologisia olentoja.
Kohti onnellista loppua – yksin tai yhdessä
Kumppanivalinta on näennäisestä yksinkertaisuudestaan huolimatta monimutkainen prosessi. Myös ympäristö saattaa luoda paineita löytää parisuhde. Anna Salmi muistuttaa, että välillä on hyvä kysyä itseltään, mitä todella haluaa.
– Jossain tietyssä iässä saattaa tuntua siltä, että pitäisi jo olla parisuhde tai perhe tai muuten jää ulkopuoliseksi. Mutta elämäntilanne ei määritä ihmisen arvoa. Hyvää elämää voi elää myös ilman näitä.
Sovellusten mukanaan tuomista uusista haasteista huolimatta Salmi näkee ilmiössä paljon positiivista.
– Ihmiset kuitenkin kaipaavat parisuhdetta, haluavat sitoutua ja kokea läheisyyttä.Aikaisemmin saattoi olla hankalaa päästä edes treffeille. Nyt se on mahdollisempaa kuin koskaan.
Kolme vinkkiä deittisovelluksiin
1) Panosta kuviin ja tekstiin
Lataa vähintään kolme kuvaa, joista ainakin yksi on kokovartalokuva. Kerro itsestäsi: mikä on koulutuksesi / työsi, mitä harrastat, mitkä ovat intohimojasi.
2) Aloita keskustelu itse
Paras tapa päästä treffeille tai saada keskustelu alkuun on olla itse aktiivinen. Ole persoonallinen!
3) Ole sinnikäs!
Tinder-treffien järjestämiseen voi tarvita suuren määrän matcheja. Älä lannistu!
Vinkit: ihmissuhdetaitokouluttaja Martti Ilvesmäki, Jäänmurtajat
Teksti: Elli Collan, kuvitus: Salla Vasenius
Lue myös: Jos haluu saada, on pakko antaa