Auringon kaveri
Diplomi-insinööri Mikko Purhonen (26) tutkii, miten aurinkopaneelien tuottama energia saadaan siirrettyä sähköverkkoon mahdollisimman hyvällä hyötysuhteella.
Purhosen Mikon mielestä uusiutuvan energian kannattajat saisivat jo nostaa katseensa koskista ja metsistä taivaalle.
– Siellä on hieno fuusioreaktori. Se toimii ilmaiseksi eikä saastuta. Aurinkoenergia loppuu vasta kun aurinko sammuu, sanoo Purhonen.
– Suomessa siitä voisi ottaa kesällä enemmän irti.
Käyttösähkö omasta aurinkovoimalasta
Suomalainen energiapolitiikka ei nykyisellään kannusta aurinkoenergian käyttöön, vaikka Etelä-Suomessa on tarjolla ilmaista aurinkoenergiaa jopa runsaammin kuin Pohjois-Saksassa, missä aurinkopaneeleista on jo tullut omakotitalojen vakiovarusteita. 80 prosenttia Saksan aurinkoenergiasta tuotetaan kattopaneeleilla.
Kesällä oma aurinkovoimala riittäisi Suomessakin tuottamaan omakotitalon käyttösähkön.
– Kun paneelin kaveriksi vielä hankitaan akkupaketteja, voidaan perheen sähköautokin ladata omalla sähköllä, visioi Purhonen.
Tavoitteena maailman paras invertteri
Mikko Purhosen tavoitteena on kehittää *invertteri, jonka avulla aurinkopaneelin tuottama tasavirta voidaan muuntaa vaihtovirraksi mahdollisimman täydellisesti. Uuden aurinkoinvertterin hyötysuhde tulee olemaan huippuluokkaa, sillä markkinoilla on jo 98 prosentin hyötysuhteella toimivia invertterejä.
Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa väitöstutkimustaan tekevä Purhonen on valmistanut useita ”uuden sukupolven” aurinkoinvertterin prototyyppejä ja testannut niitä laboratorio-olosuhteissa.
Purhosen tutkimus on edennyt suunnitelmien mukaan, mutta siitä, miten työn alla oleva invertteri poikkeaa markkinoiden parhaista malleista, ei Purhonen hiiskahda sanaakaan. Yritysten tukeman tutkimuksen tulokset hän lupaa julkistaa vuoden päästä väitöstilaisuudessaan.
Lappeenrannassa on Green Campus
Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa uusiutuvia energialähteitä tutkivat muutkin kuin tuleva ”aurinkotohtori”. Yliopiston kampuksella pyörii tuuliturbiini ja keväällä sinne valmistuu aurinkopaneeleihin perustuva aurinkoenergian talteenottojärjestelmä. Siitä tulee myös Mikko Purhosen tutkimuslaitteisto, jolla hän pääsee testaamaan invertteriensä hyötysuhdetta luonnonolosuhteissa.
* Invertteri eli vaihtosuuntaaja on laite, joka muuntaa tasavirtaa vaihtovirraksi.
Teksti: Ulla Ylönen
Kuva: Ari Nakari
Green Campuksella tuotettua sähköä käytetään paitsi tutkimukseen myös yliopiston sähköskoottereiden ja sähköpolkupyörien lataamiseen ja kampusalueen valaisemiseen..