22.5.2018

  Voiko GDPR olla lähtölaukaus ihmislähtöiselle datataloudelle?

  Tekoäly

  Todellinen jättipotti odottaa niitä, jotka dataa tulevat hallitsemaan, sanovat Sitran asiantuntijat.

  Toukokuun lopussa astuu voimaan EU:n tietosuoja-asetus (GDPR), jolla voi olla tähän asti arvioitua kauaskantoisempia seurauksia, jos palveluntuottajat osaavat hyödyntää mahdollisuudet. Näin arvioivat datatalouden tulevaisuudennäkymiin perehtyneet asiantuntijat Sitran verkkosivuilla olevassa uutisessa.

  Projektijohtaja Jaana Sinipuron mukaan tietosuoja-asetus voi toimia lähtölaukauksena ihmislähtöisemmälle datataloudelle, jossa yksilöllä on huomattavasti nykyistä paremmat mahdollisuudet hallita itseään koskevaa dataa. Toisaalta ihmisten luottamuksen ansaitsevat palveluntuottajat voivat saada käyttöönsä merkittävästi nykyistä laajemmat ja monipuolisemmat datavarannot.

  – Aiemmissa hankkeissamme olemme huomanneet, että datan saatavuudesta ja hyödynnettävyydestä on tullut uusien palvelujen kehittämisen pullonkaula. Erityisesti pienten yritysten on tähän asti ollut vaikea päästä dataan käsiksi. Ihmislähtöinen datatalous vauhdittaisi merkittävästi palveluekosysteemin kasvua ja monipuolistumista, Sinipuro arvioi.

  Ihmislähtöisen datatalouden palvelut helpottaisivat Sitran mukaan ihmisten arkea hyödyntämällä useita eri datalähteitä ihmisten luvalla ja läpinäkyvästi. Palvelut voisivat ylittää perinteisiä toimialarajoja ja liittyä esimerkiksi terveyteen, hyvinvointiin, liikennöintiin, maa- ja metsätalouteen tai finanssipalveluihin. Jo olemassa oleva esimerkki tämäntyyppisestä, useita eri datalähteitä hyödyntävästä palvelusta Suomessa on kansalaisten puolesta esitäytetty veroilmoitus.

  – Suomen ja suomalaisten lähtökohdat menestyä nykyistä ihmislähtöisemmässä datataloudessa ovat erittäin hyvät. Meillä on edistynyt datainfrastruktuuri, muun muassa Kansallinen Palveluväylä, hyvät tietovarannot, mahdollistava lainsäädäntö ja myönteinen asenne teknologiaa kohtaan, Sitran Uudistumiskyky-teeman johtaja Antti Kivelä sanoo.

  Facebookia ja muita kansainvälisiä datayritysjättiläisiä on viime aikoina syytetty toistuvasti tietojen väärinkäytöksistä. Dataan liittyvät kysymykset ovatkin nousseet yhdeksi maailman kuumimmista puheenaiheista.

  Lähde: Sitran verkkosivut

  Share: