12.12.2017

  Marjet Mäkinen: ”Vastoinkäymisistä syntyy positiivinen kierre”

  Toimitusjohtajaksi nouseminen nuorena on aina suuri haaste, johon on vaikea valmistautua etukäteen. Tärkeintä on oikea asenne ja palava halu kehittyä.

  Marjet Mäkisen ura

  Työura on erilaisten sattumien ja mahdollisuuksien summa. Parhaita tilaisuuksia ovat usein ne, joita ei osaa etukäteen odottaa, tai ne, joihin tarttuminen saattaa pelottaa.

  29-vuotias Marjet Mäkinen tarttui elämänsä suurimpaan haasteeseen 26-vuotiaana, kun hän aloitti Suomen Kovabetoni Oy:n toimitusjohtajana. Yritys on ollut Mäkisen perheen omistuksessa vuodesta 1994, ja toimitusjohtajana toimi aiemmin Mäkisen isä.

  Päätös yli 30 hengen teollisuusyrityksen johtoon siirtymisestä ei ollut helppo, vaikka sitä oli kypsytelty taustalla jo pitkään.

  – Päätöksen tekeminen tuntui vaikealta, joten ajattelin itselleni syklit, joissa lähden työtä tekemään. Ensimmäinen vuosi oli aikaa opetella asioita, ja toisena vuonna oli tarkoitus kasvattaa yritystä, strategiakonsulttina ennen uutta pestiä toiminut Mäkinen muistelee.

  Kaikki-heti-nyt-ihmiseksi tunnustautuva Mäkinen ei kuitenkaan malttanut noudattaa omia aikataulujaan, vaan yritys kasvoi heti ensimmäisenä vuonna reilut kaksitoista prosenttia. Seuraavana vuonna liikevaihdon kasvu nousi jo yli kuuteentoista prosenttiin.

  – Ei se ihan niin rauhallista sitten ollutkaan, Mäkinen hymyilee.

  Tulin sisään ja heti heitettiin kylmään veteen. En ehkä jaksaisi uudestaan aloittaa sitä prosessia.

  Nuori ikä aiheuttaa haasteita

  Ensimmäinen vuosi perheyrityksen johdossa oli raskas. Aluksi Mäkinen haali itselleen ison kasan tehtäviä, jotta ymmärtäisi perin pohjin, mitä yrityksessä tapahtuu. Sen jälkeen hän alkoi delegoida tehtäviä eteenpäin. Perehdytystä toimitusjohtajan tehtäviin ei juuri ollut.

  – Tulin sisään ja heti heitettiin kylmään veteen. En ehkä jaksaisi uudestaan aloittaa sitä prosessia.

  Teollisuusyrityksen toimitusjohtajana Mäkinen on kahdella tapaa harvinainen. Naisia on alalla edelleen melko vähän, vaikka määrä onkin ollut viime vuosina kasvussa. Mäkinen itse kokee nuoren ikänsä sukupuolta suuremmaksi tekijäksi.

  – Niin ainakin haluan ajatella.

  – Eniten testataan sitä, ymmärränkö rakentamista ja teknisiä ratkaisuja. Monesti ajatellaan, että tulen hoitamaan asioita ilman suurempaa ymmärrystä, ja välillä ei auta vaikka kuinka perustelen asioita.

  Nuoren johtajan voi olla usein vaikeaa saada auktoriteettia vanhemman sukupolven edessä. Oman aseman tiedostaminen ei riitä, vaan kunnioitus pitää ansaita työllä. Mäkinen korostaa keskustelun ja hyvän taustatyön merkitystä.

  – Olen aika analyyttinen ja pohjaan päätökset oikeasti lukuihin. Pohjatyö pitää tehdä valmiiksi, jotta voi esittää asioita tehtäväksi. Kokemus tuo mukanaan sen, että uskaltaa helpommin tehdä päätöksiä mutulla.

   

  Marjet Mäkinen

  Vastoinkäymisistä positiivinen kierre

  Kaksi ja puoli vuotta toimitusjohtajana on opettanut Mäkiselle paljon. Mukaan on mahtunut useita onnistumisia sekä lukuisia vastoinkäymisiä. Erityisesti alamäet ovat antaneet nuorelle johtajalle paljon.

  – Vastoinkäymiset tuntuvat aina kauhealta, mutta kun katsoo jälkeenpäin, on niistä aina selvitty. Ne kasvattavat kuorta ja itseluottamusta, ja siitä syntyy positiivinen kierre, vaikka sillä hetkellä tuntuukin pahalta, Mäkinen arvioi.

  Myös onnistumiset ja saavutukset tuovat paljon voimaa. Mäkisen sisääntulon jälkeen yrityksessä on panostettu erityisesti työhyvinvointiin ja työtyytyväisyyteen. Myös uusien työntekijöiden työllistäminen on Mäkiselle henkilökohtaisesti merkittävä asia.

  – Olemme pitäneet rekrytointikoulutuksia, ja ihmiset ovat saaneet vakituisen työpaikan. Se on saavutus, jota pidän tärkeänä, hän toteaa tyytyväisenä.

  Olen aika analyyttinen ja pohjaan päätökset oikeasti lukuihin.

  Mahdollisuuksiin kannattaa tarttua

  Marjet Mäkinen työmaalla

  Helsingissä asuva Mäkinen on Turun tehtaalla normaalisti maanantaista torstaihin. Perjantai kuluu etäpäivän merkeissä joko kotona tai työmailla. Puhelimitse hän on tavoitettavissa koko ajan.

  – Kyllähän tuo motari on tullut vähän turhan tutuksi, mutta toisaalta autossa on hyvä hetki pohdiskella asioita ja soittaa puheluita, hän sanoo.

  – En sano, etteikö se olisi rankkaa. Olisihan se helpompaa, jos kaikki olisi samassa kaupungissa. Tällä hetkellä ei ole kuitenkaan perhettä, joka aiheuttaisi isompia ongelmia. Poikaystävä saa tehdä viikolla töitä rauhassa.

  Kun Mäkinen palaa mielessään strategiakonsultin työhön Augustilla, nousevat esiin hyvät muistot. Työyhteisö oli erittäin tiivis, ja vapaa-aikaa vietettiin usein työporukalla. Silti päätös tarttua uuteen haasteeseen ei jälkikäteenkään kaduta.

  – Se oli vähän kuin olisi toisenlaisesta perhefirmasta siirtynyt toiseen, mutta tämä oli kuitenkin sellainen mahdollisuus, jota ei voinut jättää käyttämättä.

   

  Teksti: Henri Saloranta
  Kuvat: Samuli Skantsi

  Share: