25.9.2017

  Ympäristöystävällinen uusiokuitu kehitteillä

  Uusiokuidusta on valmistettu käsineitä ja tasoneuletta.

  Uusiokuidusta valmistettu neulos tuntuu puuvillan ja viskoosin välimuodolta, mutta on niitä ympäristöystävällisempi.

  VTT on kehittänyt menetelmän, jossa käyttöön kelpaamaton puuvilla liuotetaan ja käytetään uudestaan uusiokuidun valmistamiseen. Karbamaattiliuotukseen perustuvalla teknologialla on tuotettu ensimmäinen erä kyseistä uusiokuitua.

  Uusiokuitu on tutkijoiden mukaan sileää, himmeän kiiltävää, hyvin laskeutuvaa ja tuntumaltaan kuin luonnonkuitu. Uusiokuidun valmistusprosessi on ympäristöystävällisempi kuin viskoosin, jossa käytetään rikkihiiltä.

  Teknologian kaupallistamishankkeessa tehtyjen laskelmien mukaan karbamaattitekniikalla tuotetun uusiokuidun hiilijalanjälki on noin kolmanneksen pienempi kuin puuvillan. Uusiokuidun vesijalanjälki on noin 2 prosenttia neitseellisen puuvillan vesijalanjäljestä ja noin 10 prosenttia viskoosin vesijalanjäljestä.

  Uusiokuidun valmistusprosessi vaatii vielä kehitystyötä saavuttaakseen teollisen luotettavuuden. Start up -yritys Infinited Fiber Company jatkaa kehitystyötä yhdessä VTT:n kanssa.

   

  Kuva: VTT

  Share: