18.9.2017

  Aurinkokennoja tutkiva Hele Savin innostuu ongelmien ratkaisemisesta

  Sähkötekniikan professori Hele Savin on erikoistunut aurinkoenergiaan. Kuva: Jani Lappalainen

  Sähkötekniikan professori Hele Savin sai kesäkuussa eduskunnan myöntämän ensimmäisen naisten innovaatiopalkinnon. Nyt Savinilla on tähtäimessä tutkimusryhmän keksintöjen maailmalle vieminen oman yrityksen kautta.

  Kun oivaltaa jotain uutta, keksii ratkaisun ongelmaan. Se on sähkötekniikan professori Hele Savinin työssä parasta.

  – On todella palkitsevaa löytää uusia ratkaisuja ongelmiin, joita ei ole aiemmin ratkaistu, Savin pohtii.

  Aalto-yliopistossa aurinkokennoja tutkivalle Savinille tekninen ala oli aikoinaan selvä valinta: luonnontieteet ja matematiikka kiinnostivat nuoresta lähtien. Savin opiskeli sähkötekniikkaa Otaniemen Teknillisessä Korkeakoulussa (nykyinen Aalto-yliopisto) ja päätyi myöhemmin tutkimaan aurinkoenergiaa.

  – Kun kirjoitin väitöskirjaani, aurinkoenergia alkoi nostaa päätään. Ulkomailla näki alan massiivisuuden, kun siellä kaikki uskoivat, että aurinkoenergia on tosi iso juttu, Savin kertoo.

  Savin on viettänyt useita vuosia Yhdysvalloissa ja Euroopassa tutkimuksen huippupaikoissa. Savinin mukaan niinä vuosina hän ei tietoisesti valinnut aurinkoenergiaa, vaan ajautui alan pariin – sattui olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

  Väitöskirjassaan Savin tutki, miten piimateriaaleja käytetään elektroniikassa ja miten asioita voidaan taloudellisesti tehdä edullisemmin.

  – Siinä tuli luonnollisena aurinkokennot mukaan. Monet asiat, mitä mikroelektroniikan näkökulmasta tutkin, olivat sovellettavissa aurinkokennoihin.

  Aurinkoenergiassa kiinnosti nimenomaan tekniikka ja ongelmien ratkaisu, mutta yhteiskunnallinen vaikuttavuus houkutteli myös.

  – Kun omaa tutkimusta pystytään hyödyntämään, ei tarvitse miettiä, onko tästä hyötyä jollekin. Olen jo nyt nähnyt omia tuloksiani hyödynnettävän.

  Eduskunta myönsi tänä vuonna Savinille ensimmäisen naisten innovaatiopalkinnon tunnustuksena aurinkoenergian parissa tehdystä hyvästä työstä. Nimenomaan innovaatiopalkinnon, eikä tutkimuspalkinnon, saamisella oli Savinille suuri merkitys.

  – Kun kyseessä on innovaatiopalkinto, tarkoittaa se sitä, että tekee keksintöjä, joilla on kaupallista potentiaalia ja joita on hyödynnetty yhteiskunnassa. Siihen suuntaan olen yrittänyt tutkimustani viedä, Savin miettii.

  Uudet ideat syntyvät yhdessä

  Tutkijan sydän, se Savinilla on. Se tarkoittaa sitä, että itse aurinkoenergiaa enemmän Savin on kiinnostunut ilmiöistä, innostunut uuden oivaltamisesta. Hänelle tärkeää on ymmärtää asioita ja löytää uusia ratkaisuja riippumatta siitä, mikä sovellus tai lopputuote sen kautta syntyy.

  Mutta Savin innostuu työssään myös muiden tuloksista – etenkin nuorten.

  – On tosi kiva nähdä nuoria, fiksuja opiskelijoita, jotka pystyvät itse ratkomaan tiettyjä asioita ja tykkäävät tehdä tutkijan työtä. Mitä enemmän porukkaa on mukana, sitä enemmän tulee uusia ideoita.

  Savin huomauttaa, että usein uudet ideat tulevat juuri muiden kanssa keskustellessa. Hänen mukaansa ongelmia ratkaistaan parhaiten yhteistyöllä. Uusille keksinnöille ja ratkaisuille on tulevaisuudessa myös tarvetta – Savin näkee uusiutuvien energioiden tulevaisuuden hyvänä ja uskoo työmahdollisuuksien lisääntyvän ja monipuolistuvan.

  Suomessa Savin on tehnyt uraauurtavaa tutkimustyötä aurinkoenergian parissa. Hänen ryhmänsä kehittää mustaa piikennoa, joka on rikkonut nanorakenteisten aurinkokennojen hyötysuhde-ennätyksen. Käytännössä keksinnön avulla voidaan tuottaa enemmän energiaa.

  Tulevaisuuden tavoitteet ovat tutkijalla selvät: perustaa yritys, jonka kautta viedä innovaatioita maailmalle.

  – Aalto-yliopisto on hyvin innovaatiomyönteinen ja kannustaa omien start up -yritysten perustamiseen. Ajatuksena on yrityksen kautta viedä useampaakin meidän keksintöä ulkomaille. Tavoite on kasvaa mahdollisimman suureksi yritykseksi, Savin kertoo innostuneesti.

  Professorina Savin ei täysipäiväisesti voisi yrityksessä olla mukana. Savin kertoo, että heidän jatko-opiskelijoiden on tarkoitus viedä yritystä eteenpäin.

  – Yritystoiminta olisi itselleni uutta ja erilaista. Siinä on riskejä, mutta se on myös unelma.

   

  Teksti: Helena Immonen, kuva: Jani Lappalainen

  Share: