7.2.2016

    Suomeen maailman houkuttelevin 5G-ympäristö

    Viidennen sukupolven langaton tiedonsiirtojärjestelmä tulee osaksi arkipäiväämme 2020-luvun alkupuolella.

    5G yhdistää ihmiset, laitteet, kulkuvälineet ja kaupungit toisiinsa internetin ja älykkäiden pilvipalveluiden avulla. Järjestelmän standardointi on juuri käynnistynyt, uutisoi Teknologian tutkimuskeskus VTT.

    – 5G mahdollistaa paljon puhutun digitalisaation toteuttamisen käytännössä. Kyse on kansalaisten sujuvien palvelujen ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien lisäksi myös kotimaisen tietoliikenneteollisuuden tulevaisuudesta, sanoo tietoliikennetutkimuksen päällikkö Jussi Paakkari VTT:ltä.

    5G:ssä kehitetään mobiilitietoliikenteen lisäksi koneiden, laitteiden ja sensoreiden langattomia yhteyksiä uudelle tasolle. Tarvitaan erikoistuneita teknologioita mahdollistamaan massiivinen määrä internetin välityksellä keskenään kommunikoivia koneita ja laitteita. Tiedonsiirron luotettavuus ja turvallisuus korostuvat internetin välityksellä tehtävässä langattomassa koneiden ohjauksessa.

    Ensimmäisenä 5G:ssä toteutunevat kuitenkin entistä suuremmat datanopeudet tarjoten esimerkiksi 4K-videon suoratoistoa ja latauspalveluita.

    5G:stä talouden selkäranka

    Massiivinen sensoreiden käyttö mahdollistaa energia- ja kustannustehokkaat kodit ja muut ympäristöt, kun niiden eri toiminnot ovat käytössä vain tarpeen mukaan. Lisäksi sensorit voivat havaita mahdolliset viat seinien sisällä, lattioiden alla tai teollisuusympäristöissä ennen kuin vahingot kasvavat suuriksi. Sensoreiden käyttö älyvaatteissa ja puettavissa laitteissa tulee myös parantamaan hyvinvointiamme personoitujen terveys- ja hyvinvointiteknologioiden avulla.

    5G:n ansiosta mm. liikenneturva paranee, kun tiellä liikkujat ja kulkuvälineet tietävät toistensa sijainnin ja saavat tiedon sekunnin tuhannesosissa liikenteen äkillisistä muutoksista, kuten hätäjarrutuksista.

    Vuorovaikutteinen virtuaalitodellisuus vapauttaa meidät tekemään yhteistyötä ja oppimaan tehokkaasti uusia asioita riippumatta olinpaikastamme.

    Etälääketiede, jopa leikkaukset, yhdessä luotettavan ja joustavan tiedon jakamisen kanssa tulevat mahdollisiksi ja avaavat uusia ovia esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden tehostamiseksi. EU-komissio näkeekin 5G:n uuden digitaalisen talouden selkärankana.

    5G tulee käyttöön 2020-luvun alussa. Tavoitteena on luoda Suomeen maailman houkuttelevin 5G-tutkimus- ja kehitysympäristö.

    Lähde: www.vtt.fi.

    Share: