Hei, nyt me haetaan töitä!
Nosta sohva pystyasentoon kämpän nurkkaan ja käynnistä viimeistään nyt Tärkein Talviprojekti – kesätöiden metsästys. Työrintamalla tarjonta voi tuntua vaimealta, siksi kannattaa pitää itse ääntä.
Aseistaudu kovalla halulla ja sinnikkyydellä, tarkalla suunnitelmalla sekä sosiaalisilla verkostoilla: vaikka pari viimeistä kesää on ollut kesätöiden tarjonnan suhteen heikkoa, se ei tarkoita automaattisesti, että tästä olisi syntymässä uusi kaava nuorten kesätyömarkkinoille.
Aloita jahti taituroimalla itsestäsi myyvä paketti.
– Käytä aikaa ja vaivaa oman CV:si päivittämiseen. Apua siihen, kuten hakemuksen laatimiseenkin, on tarjolla mm. Teekkarin työkirjassa niin printti- kuin nettiversiona, aloittaa kesätyöhaun vinkkien jakamisen TEKin Urapalveluiden yksikönjohtaja Sari Taukojärvi.
Toimi järjestelmällisesti!
Työnhausta kannattaa tehdä selkeä projekti: kartoita laaja-alaisesti, mihin kaikkialle voisit hakea töihin. Tee mieluisista töistä ja työnantajista taulukko, johon merkitset tiedon selvitettyäsi, milloin kussakin paikassa kesätyöpaikat julkistetaan haettavaksi ja kuinka kauan hakuaika kestää.
– Monelle yritykselle kesätyöpaikkojen rekrytointiluvat varmistuvat alku- ja kevättalven kuluessa. Viime vuonna kävi esimerkiksi niin, että Fortum avasi vain kahdeksi viikoksi työnhaun, ja osalta hakijoista tämä ajanjakso saattoi mennä ohi.
Selkeään projektisuunnitelmaan on hyvä merkitä myös potentiaaliset suosittelijat ja tuttavat, jotka voivat konkreettisesti auttaa työnhaussa.
– Älä jää yksin työnhakuprojektisi kanssa, vaan juttele kaverien, tuttujen ja sukulaisten kanssa siitä, millaista työtä tavoittelet. Heillä voi olla vinkkejä työpaikoista ja lisäksi he voivat auttaa hahmottamaan, mikä työ sinulle voisi sopia. Usein läheiset näkevät vahvuuksia ja osaamista, jota ei itse ehkä hoksaa tai uskalla edes ajatella omaavansa, Taukojärvi antaa lisää ajattelemisen aihetta.
Myös harrastusten parista voi löytyä sopiva kesätyö, jonka parissa omia kykyjään pääsee soveltamaan.
– Kesätyötä ei kannata arvottaa pelkästään palkan kautta. Vapaaehtoistyö voi myöhemmin poikia ”oikeaa” työtä siitä saadun kokemuksen ja verkostojen myötä. Tärkeintä on, ettei jää kesäksi sohvalle makaamaan, vaikka huilimistakin raskaan opintovuoden jälkeen on lupa tehdä.
Mikäli sukulaisten tai tuttavien kesätyöpaikkavinkit eivät kolahda, apua löytyy netistä.
– Sosiaalista mediaa voi fiksusti hyödyntää myös kesätöiden hakemisessa. Erilaiset työpaikkojen välitysjärjestelmät kuten aarresaari. net, oikotie.fi, monster.fi, uratie.fi, mol.fi, kuntarekry.fi sekä valtiolle.fi ilmoittelevat kesätyöpaikoista. Kannattaa myös surffailla kiinnostavien yritysten nettisivuilta avoinna olevat paikat.
Netissä Teekkarin työkirjan sivuja päivitetään ajankohtaisilla lisätiedoilla ja vinkeillä.
– Nettisivuilla on myös Työnantajat-tietokanta, jossa yritykset ilmoittavat tarjolla olevista työmahdollisuuksista. Myös painetussa versiossa on listattu peräti 140 potentiaalista kesätyönantajaa.
Ulkomailta urakehitykselle arvokasta pohjaa
Kun lompakko on kevyt ja urakehityspilvet raskaat, voi ajatus ulkomaille kesätöihin lähtemisestä tuntua turhan haasteelliselta.
– Urakehityksen kannalta monelle teekkarille ulkomaantyökokemus on kuitenkin painava lisä CV:ssä eli kannattava tulevaisuuden investointi. Käytännön kielitaito, kulttuurien tuntemus ja kansainvälisten verkostojen hankkiminen ovat pääomaa, jota ei voi rahassa mitata. Monet diplomi-insinöörit työskentelevät kansainvälisessä ympäristössä, vaikkeivät ulkomaantyökomennukselle lähtisikään, Taukojärvi muistuttaa ja lisää:
– On aivan eri asia matkailla turistina ulkomailla kuin työskennellä vieraassa maassa, edes lyhytkin jakso.
Työsopimus kirjallisena
Työsopimuksella määritellään, millä ehdoilla työntekijä myy työpanoksensa. Vaikka laki ja työehtosopimus määrittelevät tietyt raamit, on työntekijän tärkeä muistaa huolehtia omasta edustaan ja kirjauttaa työsopimukseen palkkaan liittyvien seikkojen lisäksi mm. pääasialliset työtehtävät sekä säännöllinen työaika. Määräaikaisessa työ- sopimuksessa tulee lukea määräaikaisuuden syy, kuten kesätyö.
TEKin työmarkkinatutkimuksista selviää kunkin ammattikunnan palkkakehitys, joten niitä voi tutkia sopivan palkkauksen pohjaksi, kunhan samalla muistaa oman koulutustasonsa. Myös palkanmaksupäivä on hyvä määritellä työsopimukseen.
Lähde: Teekkarin työkirja
Teksti: Päivi Remes
Kuvat: Teemu Granström.