19.1.2012

    Jätteistä komposiittimateriaalia

    Rakentamisessa ja kaivosteollisuudessa syntyy jätteitä, joista voidaan tehdä komposiittia. Materiaalia voidaan hyödyntää rakennus- ja huonekaluteollisuuden tuotteissa, kuitukomposiiteissa ja pakkaamisessa.

    Aikaisemmin kivi- ja vuorivillat ovat menneet rakennuksilta kaatopaikalle. Ne voitaisiin sekoittaa lastulevyn joukkoon ja valmistaa niistä komposiittimateriaaleja, jolloin myös lastulevyn kosteuden- ja palonkestävyys paranee.

    Kaivosteollisuudessa merkittävä osa tuotannosta on hyödyntämätöntä sivukiveä. Lappeenrannan teknillisen yliopiston Fiber Composite Laboratoryssa on tutkittu, voiko prosessin sivutuotteena syntyvää rikastushiekkaa käyttää komposiittien raaka-aineena.

    – Myös muut teollisuuden jätteet, kuten energiatuotannon tuhka, lasikuitujäte ja vuorivillatehtaan vuorivillapöly ovat mielenkiintoisia puumuovikomposiitien kannalta, Fiber Composite Laboratoryn professori Timo Kärki kertoo.

    Nykyään energiantuotannossa hyödynnettävät teollisuuden puuhake, sahanpuru sekä yhdyskunnista ja rakentamisesta peräsin olevat puujätteet soveltuvat myös komposiittien raaka-aineeksi, samoin pakkauskartonki sekä puu- ja muovipakkaukset. Myös jätelainsäädännön muutos vauhdittaa jätteiden hyötykäyttöä. Viimeinen vaihtoehto on jätteiden vienti kaatopaikoille.

    – Tämä viimeinen vaihtoehto maksaa. Yritykset rupeavat miettimään, kannattaako maksaa jätteiden viemisestä kaatopaikalle, kun joku toinen yritys voi käyttää jätteet raaka-aineena ja ostaa ne. Se on bisnesmahdollisuus, joka istuu muun muassa komposiittimaailmaan hyvin, Kärki toteaa..

    Share: