9.3.2018

  Uusi ilmanlaatukartta kertoo ilmanlaadun reaaliajassa

  ilmanlaatukartta

  Pääkaupunkiseudulle kehitetty kartta ottaa ilmanlaadun mittauksen lisäksi huomioon muun muassa sään, maastomuodon ja liikennemäärän. Se myös ennustaa lähituntien ilmanlaadun.

  Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on ottanut käyttöön selainpohjaisen kartan, joka mittaa ilmanlaatua hetki hetkeltäKartta on visualisointi Ilmatieteen laitoksen kehittämän mallin tuloksista.

  – Uudenlaisessa reaaliaikaisessa ENFUSER-ilmanlaatumallissa yhdistetään ilmanlaadun mittaukset maankäyttö- ja säätietoihin. Lisäksi hyödynnetään perinteistä leviämislaskentaa. Mallin avulla saadaan laskettua ilmanlaatutiedot tunti tunnilta 12 x 12 metrin tarkkuudella, tutkija Lasse Johansson Ilmatieteen laitokselta kertoo HSY:n tiedotteessa.

  – Kartan avulla asukkaat voivat vähentää altistumistaan ilmansaasteille. Saasteille ovat erityisen herkkiä hengitys- ja sydänsairaat, iäkkäät sekä pienet lapset, ilmansuojeluyksikön päällikkö Maria Myllynen HSY:stä sanoo.

  Haasteita mallintamiselle aiheuttavat katupölykausi ja puunpoltto, joista saadut päästötiedot ovat epävarmempia. Siksi kartta voi jossain tapauksissa näyttää ilmanlaadun selvästi paremmaksi tai huonommaksi kuin se todellisuudessa on. Ilmanlaatukarttaa kehitetäänkin jatkossa muun muassa asukkailta saadun palautteen perusteella.

  Kartta on kehitetty osana Helsinki Metropolitan Air Quality Testbed (HAQT) – ja Services for effective decision making and environmental resilience (CITYZER) -hankkeita. Niitä koordinoi Ilmatieteen laitos.

  Lähde ja kuva: HSY

  Share: