11.3.2015

    Full-duplex-tiedonsiirto kiinnosti Barcelonassa

    Tampereen teknillinen yliopisto demonstroi yhdessä Intelin kanssa uutta teknologiaa mobiiliverkkojen spektritehokkuuden parantamiseksi Mobile World Congressissa Barcelonassa.
    Mobile World Congressissa esitelty prototyyppi osoitti yhdellä taajuuskanavalla tapahtuvan full-duplex-tiedonsiirron olevan jo mahdollista tietyissä olosuhteissa, ja tästä syystä demo herätti suurta mielenkiintoa messuyleisössä.
    Myös useat suuret laitevalmistajat osoittivat kiinnostusta prototyyppiä kohtaan, sillä sen avulla on mahdollista tuplata nykyisten langattomien tietoverkkojen datasiirtonopeudet tarvitsematta käyttää yhtään suurempaa taajuusaluetta. Tämä on erityisen tärkeää tulevan 5G-standardin kannalta, sillä sen tavoitteena on kasvattaa merkittävästi tulevien mobiiliverkkojen tiedonsiirtokapasiteettia. Tästä syystä yhden kanavan full-duplex-tiedonsiirto on tällä hetkellä erittäin houkutteleva teknologia mobiiliteollisuudelle.
    Prototyyppi on Intelin ja TTY:n yhteisen tutkimusprojektin tuotos, jota ovat rahoittaneet myös Suomen Akatemia ja Tekes. Tutkimusprojektin tavoitteena on valmistaa radiolähetin ja -vastaanotin, joka kykenee lähettämään ja vastaanottamaan tietoa yhtä aikaa käyttäen samaa taajuuskanavaa. Tällainen yhden kanavan full-duplex-radio vaatii äärimmäisen edistyksellistä signaalinkäsittelyä oman lähettimen aiheuttaman häiriön poistamiseksi. Intelin ja TTY:n prototyypillä tätä häiriötä saadaan vaimennettua 100 desibeliä käyttäen realistisia piirikomponentteja ja signaalinkäsittelyalgoritmeja. Lisääntyneestä spektritehokkuudesta johtuen yhden kanavan full-duplex-tiedonsiirto on varteenotettava ehdokas tulevaisuuden soluverkkoihin sisällytettäväksi teknologiaksi..

    Share: