8.11.2013

  Purista kofeiini käsin

  Kuvateksti: Mikä: Aerobie Aeropress Mistä: Useita jälleenmyyjiä ympäri maan Hinta: 29,90 € (Verkkokauppa.com, toimituskulut eivät sisälly hintaan)

  Mikä: Aerobie Aeropress Mistä: Useita jälleenmyyjiä ympäri maan Hinta: 29,90 € (Verkkokauppa.com, toimituskulut eivät sisälly hintaan)

  Kahvi on erottamaton osa päivää monelle, niin myös testilaboratorion henkilökunnalle. Tällä kertaa laboratorion keittiöön saapui Aeropress-laite, jonka käyttämiseen ei tarvita välttämättä sähköä tai tietokonetta. Internetin vinkeillä laitteella hifistely laajenee kuitenkin toisiin sfääreihin.

  Perinteistä ja ei

  Aerobie Aeropress on kahvilaite, johon ei kuulu sähköllä toimivia osia. Varsinainen laite koostuu männästä ja sylinteristä. Männän pääty on kumia, joten paine kohdistuu varmasti sylinterin pohjaan. Vesi kuumennetaan erikseen esimerkiksi vedenkeittimellä. Silti prosessin kulku vastaa perinteisen kahvinkeittimen toimintaa. Kahvijauheen ja veden sekoitus suodattuu sylinterin pohjassa olevan suodatinpaperin läpi nautittavaksi juomaksi.

  Helposti alkuun

  Kun pyöreä suodatinpaperi on telineessään, mitataan sylinteriin pakkauksessa mukana olevalla mitalla jauhetta valmistettavien annosten verran. Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa nostaa laite mukin tai muun astian päälle. Seuraavaksi sylinteriin kaadetaan 80–85 -asteista vettä annosten määrän mukaan ja mukana tulleella tikulla sekoitetaan kymmenisen sekuntia. Männän pää kastellaan ja työnnetään sylinteriin, jatkaen painamista rauhallisesti 20-30 sekunnin ajan.

  Prosessin hienosäätöä

  Edellä kuvattu tapa tuottaa maistuvaa kahvia. Sisäinen hifistelijä ottaa kuitenkin helposti vallan. Lopputulokseen vaikuttaminen on varmasti helpointa kahvijauhetta vaihtamalla. Toinen tapa on vaihtaa jauheen ja veden suhdetta. Uuttumisajallakin on oma merkityksensä, mutta silloin sylinteri ja mäntä kannattaa yhdistää ensimmäiseksi. Laite käännetään ylösalaisin, lisätään aineet ja sekoitetaan. Suodatin kiinnitetään viimeiseksi ja odotetaan haluttu aika ennen kääntöä kupin päälle.

  Harkinnan arvoinen

  Kahvin suurkuluttajalle tai -keittäjälle käsityö voi olla liikaa, mutta parin-kolmen kupin valmistamiseen Aeropress sopii mainiosti. Lopputulokseen vaikuttaminen maistuu, ja käsityönä tehtyyn juomaan tulee erilainen tunneside. Laite sopii myös olosuhteisiin, jossa sähköistä kahvinkeitintä ei ole saatavilla. Muoviyhdistelmän voi ottaa vaellukselle mukaan, mutta vielä paremmin se sopii matkalaukkuun korvaamaan pikakahvin.

  Teksti ja kuvat: Markus Kauppinen.

  Share: