29.10.2013

    Kirja vihreiden materiaalien valintaan

    Lappeenrannan teknillisen yliopiston dosentti Harri Eskelinen ja tutkimusapulainen Sami Karsikas ovat kirjoittaneet 400-sivuisen oppikirjan Vihreän teknologian näkökulmat konstruktiomateriaalien valinnassa. Valmistumisvaiheessa oleville konetekniikan opiskelijoille suunnatun kirjan tärkein tavoite on antaa näkökulmia vihreää ja puhdasta teknologiaa painottavaan materiaalinvalintaan.

    Kirjan kirjoittamisen motivaationa on ollut Suomen kierrätysaste, joka vuonna 2011 oli läntisen Euroopan alhaisimpia. Maassamme on investoitu jätteiden polttoon, mutta jätteiden energiakäyttö ei kuitenkaan ole kierrätystä. Kirjan kirjoittajien mukaan parempia ratkaisuja ovat vihreää taloutta edistävät, puhtaaseen ja vihreään teknologiaan perustuvat materiaalitekniset valinnat.

    Kirjan pyrkimyksenä on arvioida, analysoida ja vertailla vaihtoehtoisten konstruktiomateriaalien ominaisuuksia eri sovelluskohteissa. Arvioinnin tueksi kirjassa on runsaasti taulukoihin ja kuvaajiin koottua vaihtoehtoisten materiaalien vertailutietoa.

    Kirjassa muun muassa haetaan perinteisille teräs- ja alumiinirakenteille vaihtoehtoja polymeereistä, keraameista, komposiiteista, nanomateriaaleista ja adaptiivisista materiaaleista.

    Kirja on toteutettu vararehtori Hannu Rantasen myöntämän ”Opetuksen kehittämishankkeet” –määrärahan turvin..

    Share: