24.4.2013

    Uuden tekniikan avulla laserosaamista maailmalle

    Primoceler Heidi Lúnden Ville Hevonkorpi

    Primoceler Heidi Lúnden Ville HevonkorpiTamperelaisen laseralan yrityksen Primocelerin kehittämällä laserliitäntätekniikalla lasia pystytään hitsaamaan kiinni piihin tai lasiin laserin avulla ilman, että kiinnityksessä täytyy käyttää liima-ainetta tai lämpöä. Se, mitä Primocelerissä tehdään, on käytännössä paketointitekniikkaa: herkkien optisten komponenttien tai antureiden suojaamista muun muassa hapelta.

    Uuden teknologian avulla elektroniikkateol-lisuudessa voidaan käyttää entistä herkempiä optisia komponentteja ja antureita tai arempia materiaaleja. Uudet materiaalit mahdollistavat taas uudenlaiset tuotteet.

    – Se, mitä me teemme täällä, on poikkitieteellistä: laitteessa laser on tärkeä komponentti, mutta vain yksi komponentti. Kun yhdistämme eri tieteenalojen osaamista – elektroniikan, automaatiotekniikan, materiaalitekniikan, tietotekniikan – pystymme käytännössä tekemään asioita, joiden ei perusfysiikan lakien mukaan pitäisi olla edes mahdollisia, Primocelerin toimitusjohtaja Tuomas Hevonkorpi kertoo.

    Tähtäin uusissa tekniikoissa

    Primocelerissä tehdään sovelluksia, joiden kehittämiseen ison firman ei Hevonkorven mukaan kannattaisi lähteä, mutta jotka soveltuvat hyvin pienelle ketterälle yritykselle.

    – Kun perustimme startupia, päätimme, ettemme lähde tekemään sitä, mitä jo tehdään vaan teemme sitä, mitä kukaan ei vielä tee, toteaa Hevonkorpi.

    Pelkät hyvät ideat eivät kuitenkaan riitä. On varmistettava, että uusille tuotteille on markkinoilla myös kysyntää ja löydettävä tuotteille oikeat asiakkaat.

    Hevonkorpi on valmistunut Tampereen teknillisestä yliopistosta, jossa on tehty perustutkimusta lasereihin liittyen. Nämä tutkimukset valoivat osaltaan uskoa siihen, että uusille tekniikoille olisi markkinoilla kysyntää. TTY:n Optoelectronics Research Centre (ORC) on vaikuttanut siihen, että juuri Tampereelle on kerääntynyt paljon laseralan osaamista ja yrityksiä.

    Ennen yrityksen perustamista Hevonkorvella, kuten muillakin perustajilla, oli jo noin kymmenen vuoden kokemus laseralalla työskentelemisestä.

    – Laserala on vielä aika uusi ala ja maailmanlaajuisestikin vielä kooltaan aika pieni. Olimme siten päässeet seuraamaan alan kehitystä läheltä jo ennen oman yrityksen perustamista.

    Primoceler perustettiin vuonna 2010 Tekesin, Finnveran ja kahden tamperelaisen bisnesenkelin tuella. Parivuotisen yritystoiminnan aikana henkilöstömäärä on tuplaantunut. Ensimmäinen teollinen sovellus toimitettiin asiakkaalle maaliskuussa, ja uusia projekteja on vireillä Eurooppaa, Aasiaa ja USA:ta myöten.

    Kun on kyse uudesta tekniikasta ja kalliista investoinneista, keskeinen osa liiketoimintaa on saada asiakkaat myös vakuuttumaan, että uusi tekniikka todella toimii. Testaamista, dokumentteja ja raportteja on jouduttu tekemään valtava määrä, mikä on ollut Hevonkorven mielestä hyväkin asia. Tämä kaikki on kuitenkin vaatinut ja vaatii pieneltä yritykseltä paljon työtä.

    – Meillä on onneksi täällä erittäin motivoitunut porukka töissä. Saamme enemmän aikaiseksi kuin moni isommalla henkilömäärällä, Hevonkorpi toteaa tyytyväisenä.

    Yhteistyöverkostossa on voimaa

    Primocelerin markkinoille pääsyä on auttanut läheinen yhteistyö samassa rakennuksessa toimivan, laseralan johtaviin yrityksiin kuuluvan Corelacen kanssa.

    – Olemme hyötyneet siitä, että pääsimme yhteistyöhön isomman yrityksen kanssa, joka oli jo myynyt tuotteitaan Euroopan ulkopuolelle.

    Hevonkorpi korostaa yhteistyöverkoston merkitystä muutenkin. Kaikkea ei kannata tehdä itse, ja tamperelaiset laseralan yrittäjät tukevat hänen mukaansa toisiaan muutenkin sen sijaan, että kilpailisivat toisiaan vastaan.

    – On hyvä, että on yhteistyöverkosto, joka on jo nähnyt maailmaa, ettei kaikkien tarvitse tehdä samoja virheitä. Meillä täällä Suomessa on niin vähän porukkaa, ettei meidän kannata kilpailla keskenämme. Se, että toinen menestyy, ei ole toiselta pois.

    Primocelerin tulevaisuuden Hevonkorpi näkee valoisana.

    – Kysyntä tekniikallemme vain kasvaa, kun komponentit tulevat jatkuvasti pienemmiksi ja herkemmiksi ja suojauksen tarve kasvaa.

    Teksti: Tiina Raatikainen
    Kuva: Rami Marjamäki.

    Share: