24.4.2013

  Fingrid on energia-alan edelläkävijä

  Fingrid: Martti Simonen Kati Koivunen”Fingridillä tehdään vastuullista ja yhteiskunnallisesti merkittävää työtä, jossa pääsee näkemään oman
  työnsä vaikuttavuuden”, sanovat Kati Koivunen ja Martti Simonen.

  Martti Simonen, 32, suunnitteluinsinööri

  Opiskelin sähkövoimatekniikkaa Lappeenrannan teknillisessä ylipistossa, josta valmistuin diplomi-insinööriksi vuonna 2006. Fingridille päädyin vuonna 2011, sillä se on varma ja vakaa työnantaja. Myös työn tekniset haasteet houkuttelivat: meillä on valtakunnan haastavimmat voimasiirtoverkkojen relesuojaussovellukset.

  Työskentelen suunnitteluinsinöörinä suojaustiimissä. Voimajohdot suojataan vikojen varalta suojareleillä, jotta kantaverkko voi toimia luotettavasti. Tehtäviini kuuluvat muun muassa suojaus- ja toisiolaitekunnossapidon koordinointi, toisiolaitevikatilastojen laadinta, suojaus- ja toisiojärjestelmän elinkaaren hallinta sekä vanhojen releiden uusimiseen liittyvät pienhankkeet ja -hankinnat.

  Saan tehdä mielenkiintoista työtä. Täällä pääsee näkemään ja tekemään talon sisällä monta asiaa. Työkaverit ja yhteishenki ovat iso asia! Työntekijöiden hyvinvointia seurataan, ja kouluttautumista tuetaan. Työhöni sisältyy sopivasti matkustamista: viime vuoden 29 matkapäivää olivat minusta piristävää vaihtelua.

  Fingrid on energia-alan tekninen edelläkävijä. Raha ei ole ainoa ohjaava tekijä, vaan täällä toimitaan suunnitelmallisesti ja harkiten. Laitteiden on täytettävä tiukat vaatimukset, jotka määritellään tarkoin teknisissä eritelmissä.

  Ala kehittyy jatkuvasti, joten aina on paljon opittavaa. Koko ajan rakennetaan valtava määrä omaa verkkoa, ja investointien aikanakin sähkön saatavuus on taattava. Tämä aiheuttaa valtavasti positiivisia haasteita. Suojareleasiantuntijoista on huutava pula! Ala tarjoaa takuuvarmasti teknisesti haastavaa työtä ja töitä riittää.

  Kati Koivunen, 35, verkon hallinnan asiantuntija

  Valmistuin sähkövoimatekniikan insinööriksi Helsingin ammattikorkeakoulu Stadiasta vuonna 2003. Tulin Fingridille valvomotehtäviin verkkokeskukseen Hämeenlinnaan vuonna 2005. Yritys oli jo opiskeluajoilta tuttu, ja halusin näköalapaikalle kantaverkkoyhtiöön ja yritykseen, joka on tekniikan edelläkävijä. Nyt työskentelen kantaverkkokeskuksessa Helsingin Käpylässä, jonne yhtiön uusi pääkonttori valmistui viime vuoden lopulla.

  Työskentelen sekä vuorotyössä valvomossa että toimistossa suunnittelutehtävissä. Työssäni vaaditaan tarkkuutta, ongelmanratkaisutaitoja ja paineensietokykyä. Työtehtävät ovat monipuolisia, haastavia ja yhä kansainvälisempiä. Työntekijöitä kuunnellaan, ja  asioista keskustellaan avoimesti. Töihin on kiva tulla!

  Valvomme koko maan laajuista kantaverkkoa. On palkitsevaa nähdä, mihin oman työn lonkerot ulottuvat. Toimimme tärkeän asian parissa, mutta vähän kuin kulisseissa. Kun kaikki toimii ja sähköä riittää, ei ihmisten arjessa juuri mietitä, mitä kaikkea taustalla tapahtuu.

  Suunnittelutehtäviin kuuluu kantaverkon kytkentöjen suunnittelua ja toteutusta, häiriöiden ja vikatilanteiden selvitystä sekä siirtokeskeytyksiin liittyvää käyttövarmuuslaskentaa. Kun kantaverkossa tehdään huoltotöitä, huolehdimme, että työt voidaan tehdä turvallisesti ja sähköä on samanaikaisesti saatavilla.

  Arvostan hyvää työilmapiiriä, yhteiskunnallisesti merkityksellistä työtä ja alan vakautta. Täällä pääsee hyvin mukaan kehityksen aaltoon. Katse suunnataan aina pitkälle eteenpäin. Toimitusjohtajamme mukaan kantaverkkotoiminnassa kvartaali on 25 vuotta. Kantaverkon rakentaminen on pitkäjänteistä, ja sitä suunnitellaan ja rakennetaan myös tulevien vuosikymmenien tarpeisiin. Toimiva sähköverkko on olennainen osa infrastruktuuria, eikä luotettavaa ja turvallista sähkösiirtoa voi mitata pelkästään rahassa.

  Fingrid näkyy jokaisen suomalaisen arkipäivässä vastaamalla sähkönsiirtojärjestelmän toimivuudesta kantaverkossa. Yhtiön tehtävänä on toimia asiakkaidensa ja yhteiskunnan hyväksi siirtäen luotettavasti sähköä, edistäen aktiivisesti sähkömarkkinoita sekä kehittäen pitkäjänteisesti kantaverkkoa. Haluamme olla kantaverkkotoiminnan edelläkävijä kansainvälistyvillä sähkömarkkinoilla.  Tarjoamme yhteiskunnallisesti merkityksellisiä ja ammatillisesti kiinnostavia työtehtäviä n. 260:lle eri alojen asiantuntijalle.

  www.fingrid.fi

  Teksti: Pia Salo
  Kuva: Teemu Granström.

  Share: