24.4.2013

  Baijeri ei olekaan takapajula

  Joona Seppälä

  Joona SeppäläLähettäjä: Joona Seppälä
  Työskentelee: Jatko-opiskelee Saksassa, Technische Universität Münchenin lentomoottorilaboratoriossa
  Valmistunut: Diplomi-insinööriksi Aalto-yliopistosta

  Miksi halusit lähteä jatko-opiskelemaan ulkomaille?

  DI-opintojeni lopussa halusin oppia lisää ja syventyä kiinnostavaan aiheeseen pidemmäksi aikaa. Koin, ettei teollisuudessa projektipaineiden alaisena ole aikaa perehtyä tehtäviin perinpohjaisesti. Siispä halusin jatko-opiskella. Hakeuduin tietoisesti ilmailualan pariin ulkomaille, koska Suomessa alan työmahdollisuudet ovat kapeat.

  Kuinka päädyit juuri tähän paikkaan, lentomoottorilaboratorioon?

  Kaikki alkoi kolmantena opiskeluvuotena kesäharjoittelusta Eurocopterilla Münchenin liepeillä. Työtehtävät ja ympäristö olivat niin mielenkiintoisia, että päädyin seuraavaksi kesäksi samaan firmaan toiselle osastolle. Sen jälkeen jatkoin vaihto-opiskelijana Technische Universität Münchenissä, jossa kävin lentokonetekniikkaan liittyviä kursseja ja olin kevytrakennetekniikan labralla apulaisena. Kämppikseni kautta sain kontaktin avaruusteknologian firmaan, jossa tein diplomityöni ja sain sen kautta myös yhteyden lentomoottorilaboratorioon.

  Mikä Saksassa viehättää ja ihmetyttää?

  Münchenin alueella mieltä virkistää erityisesti Alppien vuoristo. Miljöö on maalaisidylliä yhdistettynä auto- ja ilmailuteollisuuden tuomaan vaurauteen. Monipuoliset työ- ja harrastusmahdollisuudet houkuttelevat jäämään pidemmäksikin aikaa.

  Ihmisten kanssa pitää keskustella aktiivisemmin kuin Suomessa. Baijeri kieli- ja kulttuurialueena ei ole niin vaikeasti lähestyttävä takapajula kuin on peloteltu. Ihmiset ovat avoimempia kuin suomalaiset ja suhtautuvat elämään positiivisemmin.

  Ihmettelyä tuottavat kauppojen ja virastojen aukioloajat – ne on suunniteltu kotiäideille, ei työssäkäyville – sekä makeat pääruoat ja se, milloin siirtyä teitittelystä sinutteluun esim. tyttöystävän sukulaisten kohdalla.

  Miten yliopistokulttuuri eroaa suomalaisesta?

  Yliopisto-opinnot ovat Saksassa stressaavampia. Tenteissä on kova aika- ja tulospaine. Opintoihin kuuluvat kolme opinnäytetyötä tehdään yleensä yliopistolla ilman palkkaa. Jatko-opiskelijalle kuuluu oman tutkimusprojektin lisäksi opiskelijoiden ohjausta ja opetustehtäviä. Kontakti professoriin on täällä selvästi etäisempi kuin Suomessa.

  Mitä olet saanut useista ulkomaanjaksoistasi?

  Olen saanut rohkeutta ja paljon kontakteja ympäri maailmaa. Olen myös oppinut arvostamaan Suomen koulutus- ja opintotukijärjestelmää, jossa jokaisella on mahdollisuus opiskeluun..

  Share: