30.10.2012

    Ruokahävikki puolittamalla ruokittaisiin miljardi ihmistä nykyistä enemmän

    Maailmassa voitaisiin ruokkia miljardi ihmistä nykyistä enemmän tällä hetkellä ruoan viljelyyn käytettävällä vedellä, viljelysmaalla ja lannoitteilla. Tähän päästäisiin, jos ruokahävikit saataisiin kaikkialla yhtä pieniksi kuin ne ovat nyt ruokaa pienimmin hävikein maailmassa tuottavilla alueilla.

    − Puhdasta vettä ei riitä kaikkialla maapallolla, viljelysmaata ei voida enää raivata merkittävästi lisää ja tietyt lannoitteiden raaka-ainemineraalit ovat käymässä väliin. Samanaikaisesti neljäsosa ihmisille tarkoitetun ruoan kalorimäärästä menetetään ruoantuotannon eri vaiheissa turhana hävikkinä, sanoo tutkijatohtori Matti Kummu Aalto-yliopistosta.

    Aalto-yliopiston tutkimuksessa arvioitiin resurssien kulutusta ruokahävikkiin maailmanlaajuisesti. Puolittamalla hävikki ruokaa voitaisiin tuottaa nykyisin resurssein 8 miljardille ihmisille.

    Selvityksessä on myös ensimmäistä kertaa arvioitu hävikin takia ravintoketjussa menetetyn ruoan määrä kaloreina pelkkien ruoan painotonnien sijaan. Maailmassa menetetään tällä hetkellä ruoantuotannon hävikkien takia 614 kilokaloria päivässä jokaista ihmistä kohden. Ilman hävikkiä maailman nykyinen ruoantuotanto synnyttäisi joka päivä 2609 kilokaloria syötävää ruokaa maailman asukasta kohden.

    Tutkimus on julkaistu tieteellisessä Science of the Total Environment -julkaisussa. Tutkimusta ovat olleet mukana tekemässä Aalto-yliopiston lisäksi myös Vrije Universiteit Amsterdamin ja Bonnin yliopiston tutkijat..

    Share: