30.10.2012

  3D tulee!

  Atanas Boev

  Atanas Boev3D-tekniikkaa löytyy kohta kaikkien kotoa, mikäli se on tutkija Atanas Boevista kiinni. Boevin mukaan
  3D-teknologian läpimurto on jo oven takana.

  Tampereen teknillisen yliopiston tutkija

  Atanas Boev saapui Suomeen ensimmäistä kertaa vuonna 2001. Kahden vuoden opiskelun jälkeen hän palasi kotimaahansa Bulgariaan, jossa häntä odotti pakollinen asepalvelus. Vuonna 2005 Tampere kutsui Beovia uudelleen – ja yliopistolle mies lopulta jäi pysyvästi. Nykyisin Boev tutkii ja opettaa 3D-tekniikkaa, jonka läpimurtoon hän vahvasti uskoo.

  Miten päädyit tutkimaan
  3D-tekniikkaa?

  Aloitin 3D:n parissa vuoden 2007 aikoihin. Yliopistolla oli silloin valtava halu tutkia ja kehittää 3D:tä. Itse asiassa tekniikka tähän on ollut olemassa jo pidempään, mutta läpimurtoa ei ole vielä tapahtunut. HD-tekniikka jyräsi muutama vuosi sitten yli, ja kaikki ovat puhuneet vain siitä.

  Miten 3D-tekniikka on kehittynyt näiden vuosien aikana?

  Merkittävin edistysaskel on se, että 3D:n katsomiseen ei tarvita enää laseja. Nämä 3D-elokuvat, joita nykyisin tehdään, perustuvat kahden eri kuvan yhdistämiseen, joista toisen vastaanottaa vasen ja toisen oikea silmä. Lasien tehtävä on yhdistää kuvat ennen kuin aivomme käsittelevät ne. Uudessa teknologiassa voimme käyttää samasta kohteesta otettuja kuvia vaikkapa 27. Silloin kolmiuloitteisuuden saavuttamiseen ei tarvita erillisiä laseja.

  "Kuulen usein kommentteja, että 3D:tä ei tarvita mihinkään. Isoisäni sanoi samaa väritelevisiosta."Mitä haasteita tutkimustyössä on?

  Vaikka olemme edistyneet, vielä on paljon tehtävää. Nyt tuottamamme 3D-kuvat eivät ole joka kulmasta katsottuna yhtä tarkkoja. 3D-tekniikka myös rasittaa silmiä ja aivoja liikaa. Tutkimme paljon esimerkiksi silmälihasten toimintaa, jotta voisimme tehdä vähemmän rasittavia tuotteita.

  Missä 3D-tekniikkaa käytetään jo nyt?

  3D on jo noussut suosituksi esimerkiksi peleissä. Sitä voidaan myös tehokkaasti hyödyntää erilaisissa ohjelmasovelluksissa vaikka armeijan käyttöön. Puhelimia saa jo 3D:nä, mutta niissä ei vielä ole sellaisia sovelluksia, joissa kolmiulotteisuudesta olisi hyötyä. Tulevaisuudessa uudenlaisia sovelluksia tulee tietysti olemaan.

  Mikä on 3D:n tulevaisuus?

  Kuulen usein kommentteja, että 3D:tä ei tarvita mihinkään, eivätkä ihmiset pidä sen katselemisesta. Muistan kuitenkin kuinka oma isoisäni sanoi samaa väri-televisiosta. Hän piti enemmän mustavalkoisesta televisiosta, koska kuva oli tarkempi. Ongelma oli siinä, että aluksi väri-tv:n kuva oli huono. Nyt emme kuitenkaan voisi kuvitella televisiota ilman värejä. Sama tulee tapahtumaan 3D:n kohdalla. Se, että Hollywoodissa on herätty tähän teknologiaan, kertoo paljon.

  Teksti: Helena Hyvönen
  Kuva: Teemu Granström
  .

  Share: