7.2.2012

  Unelmaduuni Start-upissa

  Mårten Mickos

  Mårten MickosStart-upit olivat ennen vain harvojen huimapäiden harrastus. Nykyään jokaisen on syytä opiskella ja ymmärtää yrittäjyyttä.

  Mårten Mickos on tullut tunnetuksi MySQL-tietokantayrityksestä. Nykyään hän toimii Eucalyptus-yrityksen toimitusjohtajana Kaliforniassa. Häntä on juuri ehdotettu myös Nokian hallituksen jäseneksi. Vuosien aikana start-upien rakentamisesta on tullut hänen ammattiunelmiensa täyttymys.

  Monessa yrityksessä olet ollut mukana?

  Polycon, VTKK, ViSolutions, Solid, Intellitel, MatchON, MySQL ja nyt kahdeksantena Eucalyptus! Yhtään niistä en vaihtaisi pois. Aina opin jotain valtavan tärkeää, ja jokaisesta firmasta jäi elinikäisiä hyviä ystäviä, jotka ovat auttaneet minua selviämään ja onnistumaan elämässä.

  Millä mielin seuraat opiskelijoiden innostumista yrittäjyydestä?

  Pidän aivan fantastisena, että Suomessa on nykyään niin voimakas start-up-liike. Hienointa on se, että se tapahtuu täysin opiskelijoiden toimesta. Kun start-up-osaaminen oli aikaisemmin harvojen huimapäiden harrastus, se on nykyään merkittävä osa innovaatiotoimintaa. Siksi jokaisen on syytä opiskella ja ymmärtää sitä.

  Pidän fantastisena, että Suomessa on nykyään niin voimakas start-up-liike.Mikä start-upeissa kiehtoo?

  Maailma on täynnä mahdollisuuksia. Teknologian kehityksen ansiosta ne ovat lähempänä kuin koskaan aikaisemmin. Start-up-yritys voi olla paras ja nopein tapa toteuttaa unelma, mutta yrittäjyys on kutsumus. Nuorena et ehkä vielä tiedä sitä. Se voi siinä vaiheessa olla vain jännittävä seikkailu. Näin kävi minullekin. En parikymppisenä ymmärtänyt, että yrittäjyys ja start-upien rakentaminen tulisi olemaan minulle kaikkien ammattiunelmieni täyttymys.

  Sujuuko yrittäminen aina kuin tanssi?

  Yrittäjyyteen kuuluvat tuskallisen tavallisena epäonnistumiset, jotka pitää nähdä oppimismahdollisuuksina. Pieleen mennyt start-up voi olla arvokkaampi kuin tohtorin titteli, vaikka epäonnistumiset ovat raskaita. Tärkeintä on, että hyvä liikeidea ei joudu huonon suorituksen jalkoihin.

  Mitä neuvoja annat opiskelijoille, jotka haluavat perustaa menestyvän yrityksen?

  Siitä vaan perustamaan! Täytyy muistaa, että mikään yritys ei perustettaessaan ole menestyvä. Menestys rakennetaan, pala palalta, kokeilemalla, kärsivällisesti, antamatta periksi. Tärkein taito on itsensä johtaminen. Päivän päätteeksi vain yrittäjä itse voi varmistaa onnistumisen ja menestymisen.

  Mitä aineita kannattaisi opiskella, jos yrityksen perustaminen kiinnostaa?

  Suuntasin lukion jälkeen suoraan Otaniemeen, koska minulla oli aavistus, että se on Suomen paras paikka opiskelijalle. En ajatellut vain opintoja vaan myös opiskelijaelämää ja syntyviä ystävyyksiä. Yrittämisessä tarvitset paljon enemmän taitoja kuin mitä mikään korkeakoulu voi sinulle opettaa. Ensisijaisesti opiskelisin aihetta, josta yrityksen tuote ja palvelu tulee koostumaan. Toisaalta opiskelisin yritysstrategiaa ja markkinointia. Ja aina on hyödyksi opiskella muotoilua, kieliä, psykologiaa, sosiologiaa, filosofiaa ja muita ihmisläheisiä aineita.

  Seuraa Mårtenia Twitterissä: @martenmickos

   

   .

  Share: