Biokomposiitti haastaa lastulevyn
Luonnonkuitulujitteista ja muovipolymeereistä on kehitetty VTT:llä keittiökalusteiden runkomateriaali, joka vähentää materiaalin käyttöä 25–30 prosenttia ja hiilijalanjälkeä 35–45 prosenttia. Rungot ovat lähes kolmanneksen kevyempiä, koska niissä on enemmän ilmaa. Myös valmistuksen hävikin määrä vähenee.
Biokomposiitin luonnonkuitulujitteena voidaan käyttää sahajauhoa, selluloosaa, pellavaa, hamppua tai turvetta. Uusi materiaali on selvästi lujempi kuin lastulevy ja kestää erinomaisesti kosteutta.
Puustellin komposiittikeittiön suunnitellut teollinen muotoilija Juhani Salovaara sanoo, että suunnittelun lähtökohtana oli mahdollisimman pieni ympäristövaikutus ja mahdollisimman korkea kotimaisuusaste.
– Ihmiset tietävät jo, mitä tarkoittaa lähiruoka. Me halusimme luoda heille lähikeittiön.
Puustellin keittiöissä käytetyt komposiitit ovat UPM:n valmistamia. Salovaaran mukaan biokomposiitista valmistettujen kalusterunkojen kotimaisuusaste on noin 90 prosenttia.
VTT:n Ali Harlinin mukaan VTT jatkaa biokomposiittien kehittämistä ja uusien käyttötarkoitusten kartoittamista.
– Yksi mielenkiintoinen asia on se, voidaanko biokomposiitteja hyödyntää autoissa ja muissa kuljetusvälineissä. Siellä paino on vielä enemmän rahaa kuin kalusteissa..