25.4.2018

  Joukkoäly kokoaa hoitovinkit selkäkipuun

  selkäkipu - nainen pitelee selkää

  Oulun yliopisto on kehittänyt joukkoälyä hyödyntävän Kipuriihi-työkalun, jolla käyttäjä voi arvioida hoitokeinoja ja valita itselleen sopivan hoitomuodon.

  Maailman yleisimpään terveysongelmaan, alaselkäkipuun, on tarjolla valtava määrä erilaisia hoitomuotoja. Lähes 90 prosentissa tapauksista kipua hoidetaan itsehoidollisin menetelmin. Ongelmaksi on kuitenkin muodostunut hoitokeinojen arvioinnin puute. Lääketieteelliset tutkimukset eivät kata vaihtoehtohoitoja tai maallikkojen kipuniksejä.

  Ongelmaan ratkaisua tarjoaa Oulun yliopistossa kehitetty verkkopohjainen Kipuriihi-työkalu, joka kokoaa yhteen sekä maallikkojen että lääkärien arvioita eri hoitomuodoista ja yhdistää ne yleisarvioksi, jonka kriteerit käyttäjä voi valita. Hoitomuodot ovat peräisin sekä lääketieteestä että potilaiden kotikonsteista. Kipuriihestä kertoi Oulun yliopisto verkkosivuillaan.

  Luotettavien arvioiden aikaansaamiseksi Kipuriihi hyödyntää 1900-luvun alkupuolella kehitettyä joukkoälyn teoriaa.

  – Jos kerätään tarpeeksi iso joukko eritaustaisia ihmisiä ja he antavat itsenäisen arvionsa jostain asiasta, arvioiden summa on keskimäärin fiksumpi kuin yksilön arvio. Yhteinen ääni on lähellä totuutta, tietotekniikan tutkijatohtori Simo Hosio tiivistää.

  Selkäkivusta kärsivä potilas voi tutustua työkaluun osoitteessa kipuriihi.org/tutki ja valita, hakeeko ammattilaisten – eli lääkärien ja fysioterapeuttien – , yhteisön eli maallikkojen vai molempien arvioimia hoitomuotoja. Tämän jälkeen käyttäjä säätää mieleisensä näkökulman; muuttujia ovat hoidon kalleus, vaikutuksen nopeus, vaikutuksen pysyvyys ja hoidon teho.

  Kipuriihi esitellään huhtikuussa arvovaltaisimmassa ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutusta käsittelevässä konferenssissa Kanadassa.

  Share: