17.4.2018

  VTT onnistui 3D-tulostamaan älykkään akselin

  3d-akseli
  Pyörivä akseli testipenkissä, etualalla langattoman tiedonsiirron mahdollistava elektroniikka. Kuva: Jari Halme / VTT

  Modernit valmistusmenetelmät mahdollistavat uusia liiketoimintamalleja ja kilpailuedun kohti tekoälyä.

  Tulevaisuuden valmistuskonsepteja kehittävä Teknologian tutkimuskeskus VTT on onnistunut 3D-tulostamaan älykkään metalliosan. VTT kertoi asiasta uutisessaan.

  Tuoreessa kokeilussa uutta on erityisesti koko prosessin hallintaketju: 3D-tulostus, sensoriteknologia, langaton datansiirto ja kunnonvalvonta samassa kokonaisuudessa. Kokeilu osoitti myös, että 3D-tulostettuihin metalliosiin voidaan jo valmistusvaiheessa lisätä erilaisia älykkäitä tunnisteita tai antureita, joiden avulla seurataan koneiden tai laitteiden toimintaa ja kuntoa tai todennetaan osien aitous.

  – Erityisesti tarkan datan nopea kerääminen ja käyttömahdollisuudet lisääntyvät nyt merkittävästi, kun tieto siirtyy komponentista suoraan pilveen langattomasti. Tämä mahdollistaa seuraavan, ison kehitysaskeleen tekoälyn suuntaan, kertoo tiimipäällikkö Pasi Puukko.

  Älykäs valmistusmenetelmä antaa suunnittelijoille vapaammat kädet perinteisiin menetelmiin verrattuna. Laitteesta, johon on asennettu esimerkiksi kulumista mittaava anturi, saadaan ajantasaista tietoa, jonka perustella tarvittava huolto voi käynnistyä automaattisesti ilman tuotantokatkoksia.

  VTT uskoo, että uutta menetelmää voidaan hyödyntää käytännössä monipuolisesti aina teollisuuden koneiden valmistuksesta energia-, kaivos- ja kuljetusteollisuuteen.

  Lähde: VTT

  Share: