15.5.2017

  Kesätyöt alkamassa? Muista ainakin 6 asiaa

  Kesätyö - Mitkä ovat kesätyöntekijän oikeudet ja velvollisuudet

  Joko allekirjoitit työsopimuksen? Mitä muuta pitäisi vielä tehdä? T-lehti kokosi tärkeimmät kesätöissä muistettavat asiat yhteen.

  Mitkä ovat kesätyöntekijän oikeudet ja velvollisuudet? Kysymys ei välttämättä ole helppo, vaikka kesätöissä olisi ollut jo useampana vuonna. Tässä nopea muistilista ja pari lisätärppiä kesälle:

  1) Allekirjoita työsopimus ennen työn aloittamista

  Työsopimus on hyvä tehdä kirjallisena. Siinä sovitaan työajasta, työtehtävistä, työsuhteen kestosta, mahdollisesta koeajasta, irtisanomisajasta sekä palkkauksesta.

  Lisätietoa saat alalla käytössä olemasta työehtosopimuksesta. On olemassa aloja, joilla ei ole omaa voimassa olevaa työehtosopimusta. Työhön liittyvät lait pätevät kuitenkin kaikkialla.

  “Voit yleensä neuvotella työnantajan kanssa kesätyön ehdoista ennen työsopimuksen laatimista. Käy aina huolella lopullinen työsopimus läpi ja kysy esimieheltä, mikäli et ymmärrä jotain kohtaa”, vinkkaa Telian Employer Branding & Recruiting Manager Sanna Lavonen.

  2) Ota työaika haltuun

  Työaika vaihtelee eri aloilla. Säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia vuorokaudessa ja 40 tuntia viikossa. Useilla aloilla se on kuitenkin vähemmän. Kysy käytössä olevaa työaikaa työantajaltasi. Työehtosopimuksista näet myös sen, millainen työaika alalla on käytössä.

  Ylitöitä saa teettää vain työntekijän suostumuksella. Omin päin ylitöitä ei kuitenkaan kannata tehdä, vaan sopia niistä erikseen, jotta niistä maksetaan asiaan kuuluva korvaus.

  Sovi etätyömahdollisuudesta erikseen työnantajasi kanssa.

  3) Vaadi perehdytystä ja palautetta

  Perehdytysvaiheessa kerrotaan työpaikan pelisäännöt. Heti alussa on saatava myös koulutusta työpaikan turvallisuudesta. Hyvä työnantaja perehdyttää työhön automaattisesti ja nimeää kesätyöntekijälle ohjaajan.

  Työnantajalta voit pyytää palautetta työstä. Muista myös itse antaa palautetta työnantajallesi. Hyvät työkaverit kohtelevat kesätyöntekijää tasavertaisena kollegana.

  4) Tee oma osasi palkan eteen

  Toimita työnantajalle verokortti, henkilötietosi ja tilinumerosi heti työsuhteen alussa. Tarkista palkkapäivän jälkeen, onko kaikki korvaukset maksettu oikein. Esimerkiksi sunnuntailisät, ylityöt ja vuorolisät ilmoitetaan palkkalaskelmassa erikseen. Lomakorvaus kuuluu myös kesätyöntekijälle.

  Palkan eteen on tietysti tehtävä myös työtä. Hyvä työntekijä noudattaa ohjeita ja sopimuksia, on ajoissa paikalla, käyttäytyy kunnolla sekä jakaa myös omia ideoita.

  Kesätyöntekijälle maksetaan palkkaa työn vaatimusten ja kokemuksen perusteella. Käytössä olevan palkkataulukon löydät työehtosopimuksesta, jos sellainen on alalla olemassa.

  Oikotien palkkalaskuri antaa suuntaa siitä, mitä muut samalla alalla tienaavat. Muista kuitenkin, että työkokemuksen määrä vaikuttaa palkkaan.

  5) Pyydä kirjallinen työtodistus

  Työntekijällä on oikeus saada työtodistus. Jos haluat työtodistukseen arvion työstäsi, pyydä sitä erikseen. Automaattisesti arviota ei kirjoiteta.

  “Voit valita suppean tai laajan työtodistuksen välillä. Laaja versio sisältää arvion työtaidoista ja käytöksestä sekä työsuhteen päättymisen syyn, joka usein kesätyössä on määräaikainen työsuhde. Voit keskustella esimiehesi kanssa siitä, miten työtehtäväsi kuvataan työtodistukseen”, Sanna Lavonen neuvoo.

  6) Toimi ongelmatilanteissa oikein

  Ongelmatilanteissa yritä ensin ratkaista asia työnantajan kanssa. Mikäli asia ei selviä, ota yhteyttä työpaikan työsuojeluvaltuutettuun. Sosiaalinen media ei ole oikea paikka ongelmien käsittelyyn.

  Tutustu vielä työntekijän oikeuksiin ja velvollisuuksiin.

  Vastuullinen kesäduuni 2017 -leima on tae siitä, että asiat hoidetaan työntekijän kannalta rehdisti. Kampanjan nettisivuilla voit tutustua toisten kesätyöntekijöiden tarinoihin. Sieltä löydät myös hyödyllistä tietoa kesätyötä varten.

  Teksti: Anne-Mari Rajala

  Lähde: Työsuojelu.fi, tem.fi, finlex.fi

  Share: