9.10.2016

    Yksi fysiikan Nobelin voittajista vierailulla Aallossa

    Fysiikan nobelisti Michael Kosterlitz. Kuva: Markku Ojala, Kuvatoimisto Compic-Photos

    Fysiikan Nobel myönnettiin eksoottisia aineen olomuotojen muutoksia tutkivalle kolmikolle Michael KosterlitzDavid Thouless ja Duncan Haldane. Brownin yliopistossa Yhdysvalloissa työskentelevä Kosterlitz on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista teoreettisen tiiviin aineen ja tilastollisen fysiikan tutkijoista.

    Kosterlitz on parhaillaan kahden kuukauden tutkijavierailulla Aallossa, jossa professori Tapio Ala-Nissilän ryhmä tutkii samoja suprajohteisiin liittyviä aiheita teknillisen fysiikan laitoksella. Kosterlitz on tehnyt yhteistyötä monien Aallon tutkijoiden ja jatko-opiskelijoiden kanssa jo 1990-luvulta saakka.

    ”Haluamme lämpimästi onnitella tuoretta Nobel-voittajaa. Tutkijamme tekevät jatkuvaa yhteistyötä kansainvälisesti kovatasoisten tutkimusryhmien kanssa. On upeaa, että Nobel myönnettiin Michael Kosterlitzille, joka ratkoo samoja tutkimusongelmia kuin omat fysiikan huippututkijamme”, rehtori Tuula Teeri sanoo.

    ”Viime aikoina olemme yhdessä Michael Kosterlitzin kanssa tutkineet pintarakenteita ja työstäneet uutta teoreettista lähestymistapaa nestemäisen aineen kiinteytymiseen. Olemme erittäin iloisia, että tutkijakolmikon pitkäjänteinen ja uraauurtava tutkimus sai arvokkaan tunnustuksen”, professori Ala-Nissilä kertoo.

    Share: