15.6.2016

  Pikatesti kertoo, onko uimavesi myrkyllistä

  Kuva: VTT

  VTT ja Turun yliopisto ovat kehittäneet biohajoavan testin, jonka avulla voi varmistaa ettei uimavesi sisällä sinilevämyrkkyjä.

  Pankkikortin kokoinen sinilevätesti soveltuu massavalmistukseen ja sekä kuluttaja- että viranomaiskäyttöön. Paperipohjainen ja kertakäyttöinen testi tunnistaa vedestä yleisimmät sinilevämyrkyt, kuten mikrokystiinin ja nodulariinin.

  ”Sinilevätesti tarvitsee toimiakseen vain muutaman pisaran vettä ja ilmoittaa tuloksen viidentoista minuutin kuluttua. Jos näyttöön ilmestyy kaksi punaista viivaa, vedessä on sinilevämyrkkyä. Yksi viiva merkitsee myrkytöntä vesinäytettä”, VTT:n erikoistutkija Liisa Hakola kertoo.

  Testin kehittäneiden tutkijoiden mukaan silmämääräisellä tarkastelulla ei voi arvioida, onko vedessä esiintyvä sinilevä myrkyllistä.

  ”Vedessä saattaa olla vielä sinileväesiintymän kadottuakin myrkkyjä jonkin aikaa. Testillä voidaan nopeasti varmistaa, että vettä voi näiltä osin turvallisesti käyttää”, Turun yliopiston tutkija Markus Vehniäinen sanoo.

  Sinilevätesti kehitettiin osana Tekesin rahoittamaa projektia. Tavoitteena oli kehittää kuluttajille mahdollisuus saada tietoa vesistön tilasta helposti ja edullisesti. Testille etsitään parhaillaan kaupallistajaa.

  Share: