17.11.2014

    Liuskekaasu on tulevaisuutta

    Liuskekaasu on mahdollisuus taloudelle, ympäristölle ja kuluttajille – ainakin, jos aiheesta diplomityönsä tehneeseen Marleena Ahoseen on uskominen.

    Liuskekaasu on toistaiseksi käytetty Euroopassa varsin vähän. Sen hyödyntämistä ovat hidastaneet epäilykset sen vaikutuksista ympäristöön. Aalto-yliopistossa opiskellut Ahonen sanoo, että Suomessa vaikutuksista ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan.

    ”Suomalainen osaaminen vesien hallinnassa ja mineraalipitoisten jätevesien puhdistusmenetelmissä voisi pienentää tuotannon ympäristövaikutuksia. Tämä on liiketoimintamahdollisuus”, hän perustelee.

    Suomalaiselle prosessiosaamiselle liuskekaasuvallankumous siis tietää uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Kuluttajia ja teollisuutta se voi puolestaan hyödyttää edullisempana ja myös varmemmin saatavana energiana, kun Venäjän lisäksi maakaasua voitaisiin ostaa myös Euroopasta.

    Nykyinen kaasuputkisto kattaa vain pienen osan Suomesta, mutta nestemäisessä muodossa tuotavan kaasun, LNG:n, ansiosta kaasun käyttömahdollisuudet laajenisivat koko maahan. Marleena Ahosen mukaan tämä voisi myös tehdä suomalaisen biokaasun talteenotosta ja käytöstä kannattavampaa ja lisätä sen myötä energiaomavaraisuutta.

     .

    Share: