6.11.2014

  Astetta koleampi koti tuo tuhdimman lompakon

  Energian tuotantotapojen muutos, erilaiset säästötavoitteet ja kiristyneet EU-direktiivit ovat pistäneet tutkijoidenkin aivonystyrät töihin. Aalto-yliopiston suunnitelmissa on pistää vuosien 2012–2017 aikana 12 miljoonaa euroa energiatehokkuustutkimukseen.

  Kahden vuoden tutkimustyön jälkeen energiatehokkuusohjelma Aalto Energy Efficiency Research Programmen (AEF) tutkijat esittelivät tärkeimpiä tuloksiaan.

  Tutkimustyön ytimessä on ollut EU-direktiivit, joiden tavoitteena on vaikuttaa energiankulutukseen.

  Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella säästää miljoonia euroja.

  Esimerkiksi, jos kaikki pääkaupunkiseudun asukkaat pudottaisivat huonelämpötilaansa asteella se säästäisi puolet Loviisan ydinvoiman vuotuisesta energian tuotannosta. Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella tarkoittaa sitä, että lämmityskustannukset laskevat viisi prosenttia. Wood Life -projekti selvittää puumateriaalien hyödyntämistä muutoksessa, sillä asenteisiin on vaikea vaikuttaa. Puumateriaalia pidetään yleensä lämpimänä, joten nyt selvitetään, kuinka paljon lämpötilaa voidaan puun avittamana pudottaa, jotta ihminen ei pidä sitä epämiellyttäväksi.

  Toisaalta jos jokainen pääkaupunkiseutulainen jättäisi kerran viikossa auton kotiin ja kulkisi työmatkansa julkisilla kulkuneuvoilla vuodessa säästyisi seitsemän miljoonan euron edestä energiaa..

  Share: