18.6.2014

  Tekesin Nuoret innovatiiviset yritykset -rahoitus uudistuu

  Tekesin Nuoret innovatiiviset yritykset -rahoitus uudistuu vuoden 2015 alussa. Aiemmin rahoitusta on myönnetty alle kuusi vuotta vanhoille yrityksille, mutta ensi vuoden alusta sitä voidaan myöntää vain alle 5-vuotiaille yrityksille. Muutos johtuu Euroopan unionin valtiotukilainsäädännön uudistuksista.

  Rahoituksen vanhaa ikärajaa noudatetaan vielä vuoden 2014 loppuun asti. Hakemuksen käsittely vanhan ikärajan mukaan edellyttää hakemuksen jättämistä Tekesiin viimeistään 15. lokakuuta.

  Myös rahoituksen määrä muuttuu lainsäädännön uudistusten takia. Nykyinen yhden miljoonan euron enimmäisavustus laskee 800 000 euroon, ja samalla kaikki julkista tukea koskevat rajoitukset poistuvat. Uusi lainsäädäntö  mahdollistaa lainan käyttämisen, jolloin kokonaisrahoitus voi kasvaa yli nykyisen enimmäisrajan.

  Tekes tiedottaa uudistuksesta tarkemmin syksyllä.

  Rahoituksella nopeampaa kasvua

  Tekesin Nuoret innovatiiviset yritykset -rahoitus alkoi vuonna 2008. Rahoituksen tavoitteena on nopeuttaa lupaavimpien pienten yritysten kasvua ja kansainvälistymistä.

  Rahoitus on vaiheistettu, ja sen jatkumisen edellytyksenä on edelliselle vaiheelle asetettujen tavoitteiden saavuttaminen. Tavoitteet ovat tyypillisesti liittyneet liikevaihdon ja asiakasmäärän kasvuun sekä yksityisen rahoituksen keräämiseen ja tiimin vahvistamiseen.

  Kesään 2014 mennessä rahoitusta on saanut 220 yritystä, joista noin 60 on saanut täyden rahoituksen. Rahoitusta saaneet yritykset ovat keränneet yksityistä pääomaa yhteensä 370 miljoonaa euroa vuoden 2013 loppuun mennessä.

  Aalto-yliopiston pienyrittäjyyskeskuksen raportin mukaan Nuoret innovatiiviset yritykset -rahoitus on myös nopeuttanut kohdeyritysten liikevaihdon kasvua..

  Share: