3.6.2014

    Yli puolet suomalaisten matkapuhelimista on älypuhelimia

    Älypuhelinten osuus suomalaisten käyttämistä matkapuhelimista ylitti 50 prosenttia vuonna 2013. Nykyisellä kasvuvauhdilla älypuhelinten määrä on ensi syksynä ylittänyt jo 60 prosenttia kaikista matkapuhelimista. Tämä käy ilmi Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitoksella tehdystä matkapuhelinkannan selvityksestä.

    ”Suomen käytetyin puhelinmalli ei kuitenkaan ole älypuhelin, vaan Nokian C2-01 -matkapuhelin, joka julkaistiin vuoden 2010 lopussa. Se on niin sanottu peruspuhelinmalli, jota on luultavasti ostettu jo edullisen hinnan ja pienen koon vuoksi, mutta jolla tarvittaessa saa internet-yhteyden esimerkiksi sähköpostin tarkastamista varten”, tohtorikoulutettava Antti Riikonen kertoo.

    Valmistajista Nokia dominoi 63 prosentin osuudella kaikista matkapuhelimista, mutta sen osuus on pienentynyt tasaisesti vuodesta 2010 alkaen. Toiseksi suurin matkapuhelinvalmistaja on 20 prosentin osuudella Samsung, joka on valmistanut yli neljä viidesosaa kaikista käytössä olevista Android-puhelimista.

    ”Android on syrjäyttänyt Nokian Symbianin käytetyimpänä älypuhelinkäyttöjärjestelmänä. Vuoden 2013 syyskuussa Android-laitteiden osuus kaikista suomalaisten matkapuhelimista oli 17 prosenttia, kun taas Symbian-laitteiden osuus pieneni 13 prosenttiin”, Riikonen sanoo.

    Kolmanneksi suosituin älypuhelinten käyttöjärjestelmä on suhteessa eniten osuuttaan kasvattanut Windows Phone 12 prosentin osuudella ja neljäntenä on Applen iOS 10 prosentin osuudella.

    Tutkimusaineistoa selvitykseen kerättiin yhteistyössä Suomen mobiiliverkko-operaattoreiden kanssa. Aineisto sisälsi kaikki syyskuun alussa 2013 mobiiliverkkoja käyttäneet laitteet laitemallitason tarkkuudella. Vastaavia selvityksiä on Aalto-yliopistossa tehty vuodesta 2005..

    Share: