21.2.2014

  LUT:ssa suunniteltu digitaalinen koru uuteen Iron Sky -elokuvaan

  Kuva: Ivary Vimm

  Uudessa Iron Sky The Coming Race -elokuvassa nähdään Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa (LUT) suunniteltu digitaalinen efektikoru. Iron Sky -efektikorun kehittäminen on osa Tekes-rahoitteista Fast Coins -hanketta, jossa kehitetään digikoruja ja tutkitaan miten niiden ympärille saadaan luotua uutta liiketoimintaa.

  ”Kun kuulin Iron Sky The Coming Race -elokuvan markkinoinnin ja käsikirjoittamisen alkaneen päätin, että nyt tehdään hieno efektikoru leffaan. Olin samaan aikaan kehittämässä digitaalisia elementtejä sisältäviä koruja korumuotoilija Ivary Vimmin kanssa. Otin yhteyttä Iron Skyn ohjaajaan Timo Vuorensolaan, joka innostui ideasta heti”, projektipäällikkö ja tutkija Erno Salmela LUT:sta kertoo.

  Vuorensola valitsi korun lähtökohdaksi Iron Sky -elokuvan logon. Korun kokoa ja tyyliä konkretisoitiin aluksi niin sanottujen nopeiden prototyyppien avulla. Tämän jälkeen tehtiin tietotekniset malliehdotukset 15 korusta, joista Vuorensola valitsi toteutettavaksi kaksi. Salmelasta on mielenkiintoista nähdä, kuinka niitä tullaan käyttämään elokuvassa ja sen tukitoiminnoissa.

  Fast Coins -hankkeessa tutkittavat yhteisölliset kokeilevan kehittämisen menetelmät ovat tärkeässä roolissa myös Iron Sky -elokuvien teossa. Elokuvan fanit ympäri maailmaa auttavat merkittävästi elokuvien teossa ja rahoituksessa, ja markkinat syntyvät jo elokuvan tekemisen aikana.

  ”Uskon, että tällaisilla uusilla toimintatavoilla on mahdollista saada myös suomalainen perinteinen pk-teollisuus kansainväliseen lentoon”, sanoo Salmela.

  Elokuva-alan lisäksi oppia on haettu muun muassa rockbändeiltä, viestintätoimistoilta ja muotoilijoilta.

  ”Pk-teollisuutta on alkanut aidosti kiinnostaa kokeilemiseen perustuva kehittäminen yhdessä asiakkaidensa kanssa. Suuri osa aloittavista yrityksistä toimii juuri tällä tavalla, mutta yritysten kasvaessa tällainen uteliaisuuteen ja tekemisen meininkiin perustuva työskentely alkaa hiipua. Suunnittelukeskeisyys lisääntyy ja samalla konkreettisuus ja innovatiivisuus vähenevät”, kertoo Salmela.

   .

  Share: