24.4.2013

    Lennä, lennä leppäkerttu

    Tällä kertaa testattavaksi lennähti vakavasti otettava, nelimoottorinen lentävä lelu. Monimoottorinen kopteri sopii kesään pelkästään jo kuosinsa vuoksi. Sillä piristää mukavasti sekä kesätöitä toimistolla että lomapäiviä nurmikentällä.

    Pieni ja pippurinen

    Walkera Ladybird on radio-ohjaimella hallittava monimoottorikopteri. Helikopterirakenteeseen verrattuna useampi moottori tuo nostokykyä ja vakautta lentoon. Itse kopteri koostuu rungosta, ohjainpiiristä ja neljästä moottorista. Leppäkerttu-kuosinen kone soveltuu huvikäyttöön sisällä ja tyynellä kelillä ulkona.

    Ensi näkemältä pieni ja hentoisen oloinen kopteri vaikuttaa pelkältä lelulta. Kuoren alta paljastuva ohjainyksikkö kuitenkin vakauttaa kopterin lentoa samaan tyyliin kuin kalliimmatkin laitteet.

    Myyntipakkauksesta löytyvät akku, laturi ja 7-kanavainen radio-ohjain lukuisine säätöineen, joten lennättämisen makuun pääsee helposti. Vaikka testikäyttö tapahtui opiskelijasolua isommassa olohuoneessa, huonekalut tulivat yllättävän nopeasti kosketusetäisyydelle. Kun ohjauksen sisäistää, kopterista riittää tekemistä pitkäksi aikaa.

    Isoveljet hyötykäytössä  

    Vaikka Ladybird on luokiteltavissa leluksi, samalla periaatteella toimivia laitteita käytetään yhä kasvavassa määrin kaupallisiin tarkoituksiin. Miehittämätön kopteri voidaan valjastaa erilaisten hyötykuormien nostamiseen. Kameralla varustetuilla multikoptereilla tehdään varsinaisen valo- ja videokuvauksen lisäksi esimerkiksi tuulivoimaloiden tarkastuksia.

    Multikopterin aivot ovat ohjainpiirillä, joka vastaa lentolaitteen toiminnoista. Pääsääntöisesti pilotti ohjaa konetta radiolaitteella. Keskusyksikkö pitää silti huolta kopterin korkeudesta ja asennosta. Tarvittaessa GPS:llä varustettu kopteri liikkuu itsenäisesti ennalta määriteltyihin reittipisteisiin tai lähtöpaikalleen. Sähkömoottoreita kopterin rungossa on kolmesta kahdeksaan.

    Nopeasti kehittyvä teknologia lukuisine käyttökohteineen on houkutellut lukuisia yrityksiä mekaniikan, elektroniikan ja ohjelmistojen valmistajiksi. Tarjolla on myös useita avoimen lähdekoodin ohjelmistoja, joita kuka tahansa voi itse viilata mieleisekseen.

    Mikä: Walkera QR Ladybird
    Mistä: EuroRC.com
    Hinta: 145 €

    Teksti ja kuva: Markus Kauppinen.

    Share: